İsrail - Filistin sorunu

Peres: Netanyahu barışı engelledi

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile 2011’de yaptığı barış anlaşmasının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından engellendiğini açıkladı.

Konular: Ortadoğu
Peres Netanyahu'nun barış anlaşmasını engellediğini söyledi. [Fotoğraf: AA - Arşiv]

israil'in aşırı sağcı başbakanı binyamin netanyahu'nun filistin'le barış sürecindeki tutumu israil içinden de eleştiriler almaya başladı.

israil cumhurbaşkanı şimon peres israilli channel 2 kanalına verdiği söyleşide netanyahu'nun daha önce önemli bir barış anlaşmasını nasıl engellediğini anlattı.

2011’de filistin lideri mahmud abbas ile ürdün’de gizlice yaptığı görüşmelerin ayrıntılarını aktaran israil cumhurbaşkanı, abbas’la gizli toplantılar yapıp taslak bir anlaşma metnine son halini verdiklerini, ancak bu anlaşmanın netanyahu hükümeti tarafından reddedildiğini söyledi.
israil lideri, “tüm  noktaların üzerinden geçtik. anlaşma hazırdı. netanyahu benden birkaç gün beklememi, çünkü eski ingiltere başbakanı tony blair’in daha iyi bir teklifle gelebileceğini söyledi. günler geçti ama daha iyi bir öneri gelmedi” dedi.

abbas ile peres arasında gizli görüşmeler yapıldığı daha önce de ortaya atılmıştı.

abbas: beşinci görüşme olmadı

ağustos 2011’de abbas bir toplantıda fetih grubuna yaptığı açıklamada israil cumhurbaşkanı peres ile dört kez görüştüğünü söylemişti.  abbas, “dört toplantıdan sonra beşincisinde buluşmak için sözleşildi. sonra peres benden özür dileyip, ‘kusura bakma hükümet bizim müzakere ettiğimiz anlaşmayı kabul etmiyor. daha fazla yapabileceğim bir şey yok’ dedi’ diye konuşmuştu.
ancak abbas, peres kadar ayrıntı vermemişti.
netanyahu daha önce abd aracılığıyla başlatılmaya çalışılan iki barış sürecini de filistin topraklarında yasadışı yahudi yerleşim inşaatları açıklayarak akamete uğratmıştı.

abd dışişleri bakanı john kerry'nin bu yıl yeniden diriltmeye çalıştığı müzakereler israil tarafından askıya alındı. 

kaynak: channel 2, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;