Bilim-Teknoloji

Philae kuyrukluyıldıza 'iki defa' iniş yaptı

67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının yüzeyine inmeyi başararak tarih yazan Phiale keşif aracının, iniş esnasında gök cisminin yüzeyine ilk değil ancak ikinci denemede indiği tahmin ediliyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Philae inişten kısa bir süre önce yüzeyi böyle görüntüledi. [Fotoğraf: ESA]

rosetta uzay aracından ayrılarak 67p kuyrukluyıldızına iniş yapan philae keşif aracının, yüzeye ulaştığı esnada zıpkınlarını planlandığı gibi ateşleyemediği belirtildi. avrupa uzay ajansı (esa) yetkilileri, yüzeye tutunmak için zıpkınlarını ilk anda ateşleyemeyen philae'nin bu sebeple yüzeyden sektiğini ve ikinci denemesinde gök cismine tutunmayı başardığını tahmin ediyor.

dlr alman uzay havacılık merkezi'nden stephan ulamec, çarşamba tsi 18.03'te dünya'ya ilk sinyalini gönderen philae'nin 'bir kez değil ama iki kez iniş yapmış olabileceğini' ifade etti. tsi 10.35'te rosetta'dan ayrılan philae, 7 saat sonra 4 kilometre genişliğindeki kuyrukluyıldıza ulaştı. esa, 100 kilo ağırlığındaki keşif aracının zıpkınlarının ateşlendiğini açıklasa da, daha sonra bilinmeyen bir sebepten ilk denemenin başarısız olduğunu duyurdu.ulamec, elde edilen verilere göre philae'nin yere değdikten sonra tekrar havalandığını, sıçramanın ardından hafifçe döndüğünü ve sonra yeniden iniş yaptığını söyledi. ne yaşandığını tam olarak anlamadıklarını belirten ulamec, sorunu kısa süre içinde anlayacaklarını ifade etti.

philae, 67p'nin yüzeyine yaklaştığı esnada kuyrukluyıldızı görüntülemesi için hazırlanan rolis kamerasıyla ilk fotoğrafları çekti: 

Philae 67P'ye ulaştığı esnada Agilkia adlı iniş yerini böyle görüntüledi.
[[Fotoğraf: ESA]]

hedefini 12'den vurdu

philae'nin tarihi inişinin ardından, rosetta ile iletişim kısa süreliğine kesildi. yörünge hareketi esnasında 67p'nin arkasında kalan uzay aracıyla iletişim bugün tekrar sağlanacak.

philae'nin agilkia adı verilen iniş noktasına hedeflendiği gibi konumlandığını belirten esa, keşif aracının sorun yaşamadan çalışmaya başladığını belirtti. durumu hakkında ilk verilerini gönderen philae'yi nasıl bir görevin beklediği ilerleyen günlerde netlik kazanacak.

esa, 67p kuyrukluyıldızının gözlem ve analiz görevinin aralık 2015'e kadar sürmesini planlıyor. bu tarih, kuyrukluyıldızın güneş'e en yakın konuma geleceği tarihten dört ay sonrasına denk geliyor. yörünge hareketini 6.5 yılda tamamlayan 67p, güneş'e en fazla 186 milyon kilometre yaklaşıyor. gök cisminin artan ısı ve güneş ışınına maruz kalması, philae'nin analizlerinde önemli yer tutacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;