Suriye'de iç savaş

'Plan tüm Suriye'yi kapsamalı'

İstanbul'da BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura ile görüşen Suriye muhalefeti lideri Halid Hoca, BM planının sadece Halep'i değil ülkedeki tüm bölgeleri kapsaması gerektiğini söyledi.

Konular: Ortadoğu
BM Suriye Özel Temsilcisi Pazartesi günü Şam'daydı. [Fotoğraf: EPA]

suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) başkanı halid hoca, şam ziyaretinin ardından istanbul'a gelen bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura ile görüştü.

hoca, halep'teki hava saldırılarının ve çatışmaların durdurulmasına ilişkin, cenevre sözleşmesi'yle uzlaşmayan herhangi bir uluslararası veya bölgesel girişimin başarılı olamayacağını belirtti.

söz konusu girişimin, hava saldırılarının yanı sıra ölümleri de durdurmayı hedeflemesi gerektiğine dikkati çeken hoca, ‘girişimin geniş perspektifli bir çözümü içermesi ve suriye'nin tüm bölgelerini kapsaması gerekiyor. bu bağlamda girişimin uluslararası kararlarla uyum içinde olması gerekiyor. cenevre sözleşmesi'yle uzlaşmayan uluslararası veya bölgesel herhangi bir girişim başarılı olamaz’ dedi.

hoca suriye'de bazı bölgelerde uygulanan ablukanın kaldırılması ve abluka altında yaşayanlara insani yardımların ulaştırılması gerektiğini dile getirdi.

smdk başkanı kahire ve moskova’da muhaliflerle rejim arasında yapılan görüşmelere atıfta bulunarak, cenevre kararlarıyla uyuşmayan hiçbir bölgesel ya da uluslararası planın başarı şansının olmadığını da vurguladı.

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura, pazartesi günü halep’te yeniden şiddetlenen çatışmaları ve rejimin altı hafta boyunca hava saldırılarını durdurma kararını yetkililerle görüşmek için şam’a gitmişti.

halep'te bombardıman sürdü

de mistura 18 şubat’ta yaptığı açıklamada, rejimin halep’e yönelik bombardımanları altı hafta durduracağına dair garanti verdiğini dile getirmişti. ancak bu kararın ne zaman hayata geçeceği açıklanmamış ve suriye rejimi halep'i bombalamaya devam etmişti. rejim daha önce de üzerinde uzlaşılan çok sayıda ateşkes anlaşmasını ihlal etmişti.

mistura muhaliflerin de çağrıya benzer bir yanıt vererek, roket ve havan saldırılarını halep'te altı hafta süreyle durduracaklarını umduğunu ifade ederek, küçük bir umut ışığı bile olsa sivillerin korunması için her şeyin denenmesi gerektiğini kaydetmişti. ancak suriyeli muhalifler bm özel temsilcisi'ne bazı endişelerini dile getirerek olumlu yanıt vermemişti.

'dondurulmuş bölgeler' planı

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura, ekim ayında suriye krizinin çözümü için yeni bir teklifte bulunmuştu: halep’ten başlanarak başka bölgelere de uygulanacak “dondurulmuş bölgeler” (freeze zones). planı de mistura ile şam'da görüşen suriye devlet başkanı beşşar esed, taslağı 'üzerinde çalışılmaya değer' bulduğunu açıkladı.

plan hem rejim hem de muhaliflerin halep’ten başlayarak belirlenmiş bazı bölgelerde ateşkes ilan etmesini öngörüyor. de mistura dondurulmuş bölgelerin daha sonra yapılacak müzakereler için bir başlangıç olacağını söyledi, ancak bunun ayrıntılarını ve takvimini vermedi.

de mistura son olarak, "türkiye, iran, suudi arabistan, rusya ve abd dahil olmadan, bir formülün parçası olmadan suriye'de çözüm üretmek için yeterli kritik yoğunluk sağlanamayacak" demişti.

abd yönetimi söz konusu planı desteklediğini açıklarken, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu teklifi desteklediklerini söylemiş, ancak  "planda eksiklikler var, teklif iyi niyetli ama uygulama garantisi gerekiyor" demişti.

halep'te durum kritik

planın öncelikli olarak uygulanması hedeflenen halep kenti aylardır rejimin yoğun kuşatması altında.

muhalifler halep merkezini diğer bölgelere bağlayan 4 kilometrelik bir koridorda direnişini sürdürüyor.

rejimin halep’i tamamen kuşatması binlerce sığınmacının daha türkiye’ye akın etmesi riskini ortaya çıkarıyor.

şam rejimi daha önce de humus'ta benzer bir şekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuşatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaşanmıştı.

kuşatma altında tuttuğu bölgelere ilaç ve gıda girişine izin vermeyen rejim güçleri, bu şekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

rejimin humus'ta uyguladığı abluka, cenevre 2 konferansı'nda da gündeme gelmiş, varılan anlaşma ile bölgeye gıda ve insani yardım girişine bir süre izin verilmişti.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;