IŞİD

Ramadi IŞİD'in kontrolünde

Ramadi tamamen IŞİD'in kontrolüne geçti. Irak Başbakanı İbadi, Şii milis güçlerine IŞİD’le savaşmaları için Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı Ramadi'nin de başkenti olduğu Anbar eyaletine girme talimatı verdi.

Konular: Ortadoğu, Irak, IŞİD
Irak Başbakanı Haydar İbadi [Fotoğraf: Reuters]

irak resmi televizyonunun haberine göre irak başbakanı haydar ibadi, anbar eyaletinin yerel hükümeti, aşiret liderleri ve din adamlarının talebi üzerine haşdi şabi (halk topluluğu) güçlerinin diğer güvenlik güçleri ve sünni aşiret güçleriyle birlikte işid’e karşı savaşması için anbar’a girme talimatı verdi.

anbarlı bazı aşiret liderleri, daha önce düzenledikleri basın toplantısında başbakan ibadi'den haşdi şabi'ye kente giriş emri verme çağrısında bulunmuştu.

anadolu ajansı’nın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, yerel polis ve ordu güçlerinin geri çekilmesi üzerine işid, ramadi'nin tamamında kontrolü sağladı, örgüt üyeleri kentteki benzin istasyonu ve birkaç hükümet binasını ateşe verdi.

başbakan ibadi, daha önce yaptığı bir açıklamada ise işid’e karşı "zafere" yakın olduklarını açıklamıştı.

abd’den ibadi’ye destek

sünni halkın yoğun olarak yaşadığı ülkenin en büyük eyaleti anbar’ın merkezi ramadi, bir yılı aşkın bir süre işid’in elinde kalmış, daha sonra irak ordusu kentin bazı bölgelerini ele geçirmişti.

irak ordusu, işid saldırıları sonucu bölgede kontrolüne aldığı yerleşim birimlerinden çekilmek zorunda kaldı.

işid, ramadi'de hükümet binalarının bulunduğu yerleşkeyi 15 mayıs’ta ele geçirmişti.

abd başkan yardımcısı joe biden, irak başbakanı haydar ibadi'yi arayarak, ramadi'nin son durumu hakkında bilgi almıştı. abd'nin destek vermeye hazır olduğunu vurgulayan biden, at-4 tipi roketatarlar ve roket mermileri gönderebileceklerini söylemişti.

'en az 2,7 milyon kişi yerinden oldu’

bm mülteciler ajansı (bmma), nisan ayında irak'ta şiddet olaylarının arttığı ramadi kentinden son iki hafta içinde 114 bin kişinin yerinden olduğunu açıklamıştı. ajans, irak’ın batısında yer alan anbar eyaletinde kalanların sayısının 8 bin civarında olduğunu ifade etmişti.

bmma’nın sözcüsü adrian edwards, sığınmacıların güvenli bölgelere ulaşmak için ramadi'den ayrılarak yollara düşerken, pek çok sorunla da karşı karşıya kaldığını ifade etti. edwards'a göre bu sorunları şöyle sıralamak mümkün: kaynakların azalması, kontrol geçiş noktaları, belli bölgelere giriş yasağı ve güvenlik prosedürleri.

bm istatistiklerine göre, 2014 yılından bu yana irak’ta 400 bini anbar’dan olmak üzere en az 2.7 milyon kişi yerinden oldu.

işid irak'ta birçok bölgeyi ele geçirmişti

irak'ın ikinci büyük ili musul 10 haziran 2014'te işid'in kontrolüne girmişti. örgüt irak'ta önemli kentleri ele geçirerek ilerlemeyi sürdürmüştü.

suriye’de de geniş bir coğrafyaya hâkim olan işid ‘hilafet’ ilan ederek kurduğu ‘islam devleti’ne’ 'hicret' çağrısı yapmıştı.

irak ordusu ve peşmerge birliklerinin, sünni arap nüfusun çoğunlukta olduğu musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteğinde hazırlıklarını sürdürdüğü açıklanmıştı.

işid’in irak'ın kuzeyindeki kürt bölgesine saldırıya geçmesi ve abd’li gazetecileri öldürmesinin ardından washington, 'terörle mücadele amaçlı' bir uluslararası koalisyon oluşturdu.

aralarında arap ülkelerinin de bulunduğu 60’tan fazla ülkenin katıldığı koalisyon eylül ayında suriye ve irak’taki işid’in mevzilerini havadan vurmaya ve irak ordusuna destek vermeye başladı. işid’e karşı mücadele koalisyonu, ağustos 2014’te irak’ta, daha sonra ise suriye’de örgütün mevzilerine kapsamlı hava saldırıları başlattı.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;