ABD Başkanlık seçimi

Rick Perry çekildi

ABD'de Türkiye karşıtı söylemleriyle de gündeme gelen Cumhuriyetçi başkan aday adayı, Newt Gingrich'e destek vererek yarışı bıraktı.

Konular: Amerika, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Basın toplantısı düzenledi

Gaflar yapmıştı

Ankara tepkiliydi

Perry'e başta başkan adaylığı için ciddi şans veriliyordu. [Reuters]

Portre: Rick Perry

siyasi olarak aşırı muhafazakar ve ekonomik olarak ise aşırı piyasacı bir yön izleyen çay partisi akımının desteklediği adaylardan perry, eşcinsel evliliğe karşı duruşu, devletin faaliyetlerinin sınırlandırılmasına verdiği destek ve 2009'da söylediği teksas’ın abd’den ayrılmasını savunan ifadeleri ile biliniyor. ek olarak aday, kaçak göçmenlere karşı yeterince sert bir tavır takınmadığı gerekçesiyle rakipleri tarafından sık sık eleştiriliyor.

amerika birleşik devletleri'nde (abd), son dönemde türkiye aleyhtarı açıklamalar yapan teksas valisi rick perry, cumhuriyetçi parti'nin başkan adaylığı yarışından çekildi.

perry kararını kamuoyuna, türkiye saati ile 18.00'da düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu.  

teksas valisi ayrıca, eski temsilciler meclisi başkanı newt gingrich'in 'gerçek bir muhafazakar olduğunu' söyleyerek, cumhuriyetçi aday adayına yarışın kalanında destek verdiğini ilan etti.

cumhuriyetçi siyasetçi, amerikalılara daha fazla özgürlük sağlayacak daha küçük bir federal devlet yapısı gereğini vurgulayarak, "cesur cumhuriyetçi liderliğe ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

perry, ağustos ayında cumhuriyetçi parti'nin başkan adaylığı yarışına dahil olmuştu. başta kendisine bu yarışta ciddi şans verilen perry, yaptığı gaflarla geriye düşmüştü. siyasetçi, diğer cumhuriyetçi başkan adaylarıyla katıldığı bir tartışma programında, başkan seçildiğinde kaldıracağını açıkladığı federal kurumlardan birinin adını hatırlayamamıştı.

iowa ve new hampshire eyaletlerindeki ön seçimlerde rakiplerinin gerisinde sonuçlar alan perry, hafta içinde katıldığı bir tartışma programında, türkiye'nin 'birçok kişinin islamcı teröristler olarak algıladığı kişilerce' yönetildiğini söylemişti.

perry, türkiye'nin kuzey atlantik antlaşması örgütü'nden (nato) atılması gerektiğini savunmuş, washington'un ankara'ya dış yardımı da kesmesi gerektiğini belirtmişti. teksas valisi, türkiye'nin tepkisine karşın sözlerinin arkasında durmuştu.

başarılı olamadı

abd'de 6 kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde demokrat parti'nin adayı yine başkan barack obama olacak. bu nedenle ön seçimler sadece cumhuriyetçi adayı belirlemek için düzenleniyor.

cumhuriyetçi parti'nin üçüncü ön seçimi, cumartesi günü güney carolina eyaletinde yapılacak.

ilk iki ön seçimden birini mitt romney, diğerini ise rick santorum kazanmıştı.

cumhuriyetçi parti'nin başkan adayı, altı ay boyunca eyaletlerde yapılacak önseçimlerin sonuçları dikkate alınarak 27 ağustos’ta florida’da yapılacak genel kurulda belirlenecek.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;