Suudi Arabistan

Riyad: İhvan terör örgütü

Mısır'ın ardından Suudi Arabistan yönetimi de Müslüman Kardeşler grubunu 'terör örgütü' ilan ettiğini açıkladı.

Mısır’daki darbe rejimi geçtiğimiz Aralık ayında Müslüman Kardeşler’i terör örgütü ilan etmişti. [Reuters]

suudi arabistan içişleri bakanlığı, mısır'daki müslüman kardeşler ile suriye'de rejime karşı savaşan el kaide'nin suriye kolu olan nusra cephesi'ni, suriye ve irak'ta birçok eylemden sorumlu tutulan irak şam islam devleti (işid) ve yemen'deki şii husileri de 'terör örgütü' listesine dahil etti.

riyad yönetimi geçtiğimiz yıl 3 temmuz’da müslüman kardeşler üyesi cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin devrildiği darbeye açık destek vermişti.

suudi arabistan ayrıca mısır yönetiminin darbe karşıtlarına karşı sert müdahalesini de terörle mücadele olarak değerlendirmişti. mısır’daki darbe rejimi de geçen aralık ayında müslüman kardeşler’i terör örgütü ilan etmişti.

karar, suudi arabistan’ın başı çektiği körfez ülkelerinin, müslüman kardeşler’e destek veren katar’daki büyükelçiliklerini çekmesinin ardından geldi.

daha önce mısır yönetimi katar vatandaşlarına vize uygulaması getirmiş, ayrıca hamas’ın ülkedeki faaliyetlerini de müslüman kardeşler bağlantısı nedeniyle yasaklamıştı.

suudi savaşçılara ultimatom

suudi içişleri bakanlığı ayrıca, yabancı ülkelerde savaşan vatandaşlarına ülkeye geri dönmeleri için 15 gün süre tanıdı.

bakanlık açıklamasında belirlenen süre içerisinde dönmeyen kişilerin hapis cezasına çarptırılacağı belirtildi.

içişleri bakanlığı’nın tahminlerine göre halihazırda suriye’de savaşan yaklaşık 1200 suudi vatandaşı bulunuyor.

şubat ayında suudi arabistan kralı abdullah bin abdulaziz, yurtdışındaki suudi vatandaşlarının işledikleri 'terör suçlarından' 20 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;