Yemen

Riyad'dan Yemen sınırına askeri sevkîyat

Suudi Arabistan, Dışişleri Bakanı Faysal'ın 'Yemen'de barışçıl çözüm olmazsa gerekeni yaparız" açıklamasının ardından Yemen sınırına ağır silah, tank ve diğer askeri teçhizatları yığmaya başladı.

Konular: Ortadoğu
Suudi Arabistan, Yemen sınırına silah sevkîyatını hızlandırdı. [Fotorağ: EPA-Arşiv]

reuters'e konuşan abd'li yetkililer, suudi arabistan’ın yemen ile sınır bölgesinde yoğunlaştırdığı askeri sevkiyatın 'önemli’ olduğunu belirtti.

yetkililerden biri, iran destekli şii husilerin yemen’in güneyine ve yemen devlet başkanı abdurrabu mansur hadi’nin siyasi faaliyetlerini yürüttüğü aden'e saldırmaları halinde, hadi'yi korumak amacıyla hava saldırılarına hazırlanıyor olabileceğini belirtti.

isminin açıklanmasını istemeyen bir başka yetkili ise, abd’nin suudi arabistan’ın söz konusu sınır bölgesinde askeri teçhizatları ile alakalı istihbarat bilgisine sahip olduğunu, ancak gücün nerede konuşlandığını veya ne büyüklükte olduğu ile alakalı kesin bir bilginin bulunmadığını dile getirdi.

suudi arabistan savunma bakanı muhammed bin selman bin abdulaziz ise, dün ülkenin yemen sınırında konuşlanan askeri gücü ve teçhizatlarını bizzat denetlemişti.

'saldırganlığa karşı gerekli adımları atacağız'

suudi arabistan dışişleri bakanı suud faysal, pazartesi günü yemen’deki krizin barışçıl yollarla çözülmemesi halinde bölge ülkelerinin 'saldırganlığa karşı gerekli adımları atacağını' söylemişti.

faysal, “yemen'deki sorunun siyasi ve barışçıl yollarla çözülmesini umut ediyorum ama bu gerçekleşmezse bölge ülkeleri saldırganlığa karşı gerekli adımları atacaktır. elimizden geldiğince yemen devlet başkanı mansur hadi’ye destek vereceğiz. bunu sadece bir tarafı savunmak için değil yemen’in istikrarını sağlamak için yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

riyad ilk kez yemen'deki iran varlığına karşı bu kadar net ve sert bir ton kullanıyor.

iran, yemen'de şii husilerin 21 eylül 2014’te sana’yı ele geçirmesinin ardından hem siyasi hem de maddi ve askeri olarak harekete desteğini artırdı.

son olarak husiler darbe girişiminde bulunurken, iran, yemen devlet başkanı mansur hadi’nin güneydeki aden’e sığınması ve cumhurbaşkanlığı koltuğundan istifasını geri çekmesine tepki göstererek husileri siyasi anlamda desteklediğini duyurmuştu.

iran'ın yemen'in içişlerine müdahalesi en fazla bölgedeki en büyük rakibi suudi arabistan'ın tepkisine neden oluyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;