Suriye'de iç savaş

'Rusya CIA'in eğittiği muhalifleri vurdu'

ABD'li Senatör John McCain, Rus uçaklarının, Suriye'de CIA tarafından eğitilen Özgür Suriye Ordusu üyelerini hedef aldığını söyledi. Moskova, vurulan hedeflerin Suriye ordusu ile birlikte seçildiğini açıkladı.

Rusya, 30 Eylül'de Suriye'de IŞİD'e karşı olduğunu iddia ettiği ancak IŞİD'den ziyade muhaliflere yönelik hava saldırıları düzenlemeye başladı. [Fotoğraf: Reuters]

cnn televizyonuna konuşan abd'li senatör john mccain, rus jetlerinin, suriye'de cia tarafından eğitilen özgür suriye ordusu üyelerini vurduğunu açıkladı. mccain, bu açıklamayı bölgede irtibat halinde olduğu kişilerden aldığı bilgiler doğrultusunda yaptığını söyledi. 

reuters'e konuşan bir özgür suriye ordusu komutanı ise rus uçaklarının saldırısında eğitim kamplarından birinin vurulduğunu söyledi. 

özgür suriye ordusu'na bağlı gruplardan biri olan yermuk ordusu komutanı beşar zubi ise, rusya'nın hava saldırılarının ilk etapta 4 yıldır süren savaşı uzatacağını söyledi. reuters'e konuşan zubi, saldırıların ikinci sonucunun da ülkedeki 'aşırıcı' akımları güçlendirmek olacağını belirtti.

esed gösteriyor, rusya vuruyor

rusya’nın suriye’de düzenlediği hava saldırıları, bu operasyonların işid’e mi yoksa muhaliflere yönelik mi olduğu sorusunu da beraberinde getirdi. lübnan’da, hizbullah’a dolayısıyla da beşar esed rejimine yakın yayınlar yapan mayadeen tv, rus uçaklarının perşembe günü muhaliflerin elindeki cisr şuğur’un kırsalını vurduğunu duyurdu. kanal ayrıca çarşamba günü başlayan bombardımanlarda idlib ve hama’nın güneyinin de hedef alındığını duyurdu. bu bölgeler işid ile de savaşan muhalif grupların etkili olduğu yerler.

muhalifler tarafından ele geçirilen idlip kenti, esed’in memleketi ve nüsayri arapların yaşadığı lazkiye’ye ve kırsaılına yakın olması sebebiyle rejim tarafından büyük önem taşıyor.

'öso'yu terörist olarak görmüyoruz'

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, öso'yu "terörist bir grup olarak görmediklerini" söyledi. lavrov, öso'nun suriye'de siyasi çözümün bir parçası olması gerektiğini ifade etti.

rus savunma bakanı: dün 4 işid mevzisini vurduk

rusya savunma bakanı, dün geceki saldırılarda 4 işid mevzisini vurduklarını söylerken, kremlin de, rusya’nın suriye’de düzenlediği hava saldırılarında “iyi bilinen terör örgütleri”nin hedef alındığını söyledi. devlet başkanlığı sözcüsü dimitri peskov, “bu örgütler iyi biliniyorlar ve hedefler suriye ordusu ile işbirliği içinde seçiliyor” dedi.  putin’in hava saldırılarının gidişatından dolayı tatmin olup olmadığı sorusuna peskov “bunu konuşmak için henüz erken” ifadesini kullandı.

abd dışişleri bakanı john kerry, rusya'nın operasyonlarında  işid ve el-kaide bağlantılı grupların  bulunmadığı alanlarda gerçekleştirilmesinden büyük endişe duyacaklarını söylemiş ve "bu türdeki saldırılar, rusya'nın işid'le mücadelesindeki  gerçek niyetine veya esed rejimini korumaya dair soru işaretleri bırakacaktır"  demişti.

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov ise bombardımanlarda sivil kayıplar olduğu iddiası reddediyor.

rusya devlet başkanı vladimir putin, birleşmiş milletler genel kurulu’nda yaptığı konuşmada, “esad hükümeti ve kürt gruplar dışında işid ile savaşan yok” iddiasını öne sürmüştü.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;