Ortadoğu

Rusya-İran anlaşmasına ABD’den tepki

İran ile Rusya’nın 1,5 milyar dolarlık petrol anlaşması yaptığına dair çıkan haberler ABD tarafından tepkiyle karşılandı.

Konular: Ortadoğu, İran, Rusya

Haberin Öne Çıkanları

ABD anlaşmaya tepkili

Kerry, Lavrov'u aradı

Ruhani & Putin
Tahran ve Moskova yönetimleri arasındaki işbirliği, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani zamanında da devam ediyor. [AFP-Arşiv]

beyaz saray ulusal güvenlik konseyi sözcüsü caitlin hayden, anlaşmanın abd tarafından yeni yaptırımların devreye sokulması sonucunu doğurabileceğini söyledi.

rus ve iran kaynaklarına göre anlaşma, rusya’nın iran’dan günlük 500 bin varil petrol alması karşılığında iran’a ekipman ve malzeme satışını öngörüyor.

sözcü hayden, anlaşmadan endişeli olduklarını, dışişleri bakanı john kerry’nin salı günü rus meslektaşı lavrov’u arayıp abd’nin çekincelerini ilettiğini söyledi.

iran dışişleri bakanı cevad zarif ise, iran ile batılı ülkeler arasındaki güvensizliği besleyen kaygılara dikkat çekerek, “halkımız barışçıl nükleer programımızın tamamen asılsız iddialarla karşı karşıya olduğuna inanıyor. iran halkı uluslararası hukuka aykırı birçok baskıyla mücadele etmek zorunda kaldı” dedi.

antlaşmanın hayata geçmesi durumunda iran’ın kendisine uygulanan yaptırımlar dolayısıyla düşen petrol ihracatını canlandırması bekleniyor.

abd başkanı barack obama ise iran ile yürütülen diplomasi sürecinin kırılganlığına dikkat çekerek abd kongresi’ni yeni yaptırım kararı almaması için uyardı. obama, “şimdi diplomat ve uzmanlara işlerini yapmaları için olanak tanıma zamanıdır. ben barış ve diplomasiden yanayım. yeni yaptırımları devreye sokmanın zamanı değil” dedi.

iran, pazar günü 7 milyar dolarlık para akışı karşılığında 6 aylık süre için uranyum zenginleştirmeyi durdurmayı ve nükleer santrallerini uluslararası denetime açmayı kabul etmişti. iran ve 5+1 ülkeleri arasında şubat ayı içinde nihai anlaşmaya varmak için görüşmeler yeniden başlayacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;