Suriye

Rusya operasyonunun ilk 2 günü

Rusya, 30 Eylül'de Suriye’de Beşşar Esed yönetimine destek veren ve IŞİD’e yönelik olduğu açıklanan hava saldırılarına başladı. İlk iki gün yaşanan gelişmeleri derledik.

Konular: IŞİD, Rusya, ABD, Irak, Ortadoğu
[Fotoğraf: AP-Arşiv]

bir süredir suriye’ye silah girişini artıran ve lazkiye’de bir üs kuran rusya, 30 eylül çarşamba günü suriye’de beşşar esed yönetimine destek veren ve işid’e yönelik olduğu açıklanan hava saldırılarına başladı. ilk iki gün yaşanan gelişmeler şöyle:

30 eylül çarşamba

- rusya parlamentosunun üst kanadı, ordunun ülke dışında operasyon yapabilmesi için devlet başkanı vladimir putin’e izin verdi.

- rus savaş uçakları suriye’de 20 operasyon yaptı. rusya savunma bakanlığı, bir komuta merkezi de dahil 8 işid hedefi vurduklarını açıkladı.

- suriyeli güvenlik kaynakları, rus ve suriye ordusunun savaş uçaklarının hama ve humus çevresinde hedefleri vurduğunu söyledi.

- suriye insan hakları gözlemevi, saldırıların “el kaide bağlantılı grupları hedef aldığını” söyledi.

- moskova’nın önleyici tedbirler almak zorunda olduğunu belirten putin, ülkesinden suriye’ye savaşmaya gidenlerin geri dönmesini göze alamayacaklarını ifade etti. putin ayrıca esed’in muhaliflerle belli konularda uzlaşmaya hazır olması gerektiğini söyledi.

- abd öncülüğündeki koalisyon, işid’e karşı yürütülen operasyonlarda herhangi bir stratejik değişikliğe gidilmeyeceğini açıkladı.

- abd dışişleri bakanı john kerry, işid’i hedef aldığı sürece rusya’nın hava saldırılarına karşı çıkmayacaklarını ancak esed’in görevi bırakması gerektiğini söyledi.

- fransa dışişleri bakanı laurent fabius, rusya’nın hava saldırılarının işid’i hedef almamış olabileceğini söyledi.

- abd savunma bakanı ashton carter, rusya’nın saldırılarını “aleve benzin dökmeye” benzetti, saldırıların “muhtemelen işid’i hedef almadığını” söyledi.

- rusya, birleşmiş milletler güvenlik konseyi’ne “işid’le mücadeleyi güçlendirebilmek ve terörle mücadele” için bir çözüm taslağı sunacağını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, hava harekatının görüntülerini Facebook sayfasından paylaştı.

1 ekim perşembe

suriye dışişleri bakanı velid muallim, ingiltere ve fransa’nın suriye’ye hava saldırılarını kınadı. bu saldırıların dozunu aştığını ifade eden muallim, rusya’nın bm çözüm taslağına desteğini açıkladı.

- rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, işid yerine muhalifleri ve sivilleri vurdukları iddialarını reddetti.

- rusya gece operasyonunda, bir komuta merkezi ve bir silah deposu dahil dört işid hedefini vurduklarını açıkladı.

- suriyeli güvenlik kaynakları, rus savaş uçaklarının idlib ve hama vilayetlerinde ‘el kaide bağlantılı grupları’ vurduğunu söyledi.

 - abd’li cumhuriyetçi senatör john mccain, rus savaş uçaklarının cia tarafından eğitilmiş grupları vurduğunu söyledi.

- öso’nun yermuk komutanı beşar zubi, rus uçaklarının saldırısında eğitim kamplarından birinin vurulduğunu söyledi.

- iddiaları yalanlayan rusya dışişleri bakanı lavrov, “öso’u terör örgütü olarak görmüyoruz” dedi.

- putin, hava saldırılarının sivilleri öldürdüğü iddialarını “enformasyon savaşı” olarak niteledi.

- rusya savunma bakanı, suriye’ye 50’den fazla savaş uçağı, denizci, özel harekâtçı ve paraşütçü birlikler gönderdiklerini açıkladı.

- iran, operasyon nedeniyle rusya’ya desteğini açıkladı. reuters’a konuşan lübnanlı kaynaklar, çok sayıda iranlı kara birliğinin son 10 günde suriye’ye giriş yaptığını söyledi.

- rusya dışişleri bakanlığı, “irak hükümetinden talep gelmesi halinde işid’i bu ülkede de vurabileceklerini” söyledi.

- irak başbakanı haydar ibadi, kısa süre sonra olumlu yanıt verdi. ancak taraflar henüz görüşmedi.

- pentagon ve rus yetkililer, suriye hava sahasında yaşanabilecek olası kazalara karşı önlem amaçlı birbirlerini bilgilendirdi. taraflar tsi 18.00’de video konferans yöntemiyle görüştü.

- abd öncülüğündeki koalisyon, rusya’nın müdahil olmasına karşın suriye’de işid karşıtı operasyonların hız kesmeyeceğini açıkladı.

kaynak: afp, reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;