Türkiye

'Sadece 30 saniye eğitim verildi'

İstanbul'da 10 işçinin öldüğü inşaatta çalışan asansör sorumlusu, "Hiçbir şekilde eğitimden geçmedim, asansör firması 'bu eleman eğitim aldı' şeklinde belge düzenliyor" dedi.

Konular: Türkiye

mecidiyeköy'de yıkılan ali sami yen stadı'nın arazisine yapılan rezidans inşaatında işçileri taşıyan asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybettiği kazanın ardından işçilerden yeni açıklamalar geliyor.

olayla ilgili ifade vermek üzere adliyeye giden ancak savcı olmadığı için ifade veremeyen işçilerden asansör sorumlusu ercan kılavuz, adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada "hiçbir şekilde eğitimden geçmedim, sertifika ısmarlama bir sertifika. asansör firması 'bu eleman eğitim aldı, her türlü teknik bilgiye sahiptir' şeklinde belge düzenliyor. iş güvenliği sorun çıkarmasın diye. ama eğitim yok. bize gösterdikleri eğitim sadece 30 saniye, o da yukarı tuşu, aşağı tuşu ve durdurma tuşu" dedi.

'180 değil 300 saat'

kılavuz, asansörde çalışan teknik personelin herhangi bir arızada müdahale edemeyecek eğitimsiz kişiler olduğunu ifade ederek, "onun dışında işyeri koşulları, yatakhaneler, yemekhaneler, oradaki çalışma sistemiyle ilgili sürekli baskı, zorlama, hiçbir emniyet tedbiri oluşturulmadan işçilerin o şekilde sahaya sürülmesi ölüme davetiye çıkarmaktır" dedi.

çalışma saatlerinin 180 saatle sınırlı olması gerekirken 300 saat çalışan arkadaşlarının olduğunu belirten kılavuz, "180 saatten bir saat fazla çalışma olmaması gerekirken 120 saat fazla çalışılıyor. resmiyette bunlar gözükmüyor ayrıca bunların ücreti de ödenmiyor" dedi. 

'zorla gönderildiler'

10 işçinin öldüğü gün orada olduğunu ifade eden kılavuz şunları söyledi:

"bütün asansörlerde problem var. bizim bunu yetkili arkadaşlarımıza söylediğimiz halde, geda major firmasının teknik ekibine bildirmemize rağmen bunu hiçbir şekilde önemsemediler. sözde asansör firmasının teknik elemanı orada o insanlar da suçlanmaya çalışılıyor. ama o insanlar hiçbir şey bilmediklerini zorla gönderildiklerini ifade ettiler. ayrıca sviç sistemi bozuktu. bu sistem bozulduğunda asansörlerin bütün güvenlik önlemleri devre dışı kalır. biz bunları bildirmemize rağmen kimse ciddiye almadı. olay gününden bir gün önce akşam kaza yapan asansör elektrik panosunun üst bölümünde patlama oldu. arkadaşımız yangın tüpüyle müdahale etti. sonra asansöre tekrar çıkmamak için direttiler. ama yetkililer bir arızanın giderildiğini söyleyerek arkadaşlarımızı çıkmaya zorladılar."

kaynak: doğan haber ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;