Bilim-Teknoloji

Sakat fareler kök hücre ile tedavi edildi

Bilim insanları, çoklu sertleşim hastalığı nedeniyle yürüyemeyen fareler üzerinde denedikleri kök hücre tedavisiyle, fareleri iki hafta içinde sağlığına kavuşturdu. Yeni yöntem, ileride insanlar üzerinde de denenebilir.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Sakat fareler iyileştirildi

Felci ortadan kaldırabilecek yöntem

İnsanlar için ilaç üretilebilir

Fareler üzerindeki başarı bilim insanlarını ümitlendirdi. [Fotoğraf: Getty]

kök hücre tedavisiyle çoklu sertleşim hastalığına karşı önemli bir adım atan araştırmacılar, rahatsızlığı ortadan kaldırmak için yeni tedaviler geliştirebileceklerini ümit ediyor.

araştırmada yer alan utah üniversitesi'nden profesör tom lane, "meslektaşım dr. lu chen yanıma gelip farelerin yürümeye başladığını söylediğinde, duyduklarıma inanamadım" ifadesini kullandı.

yapılan deneylerde, genetiği değiştirilmiş olan fareler, insanlarda görülen çoklu sertleşim rahatsızlığının benzeri nedeniyle yürüyemiyordu. fareler, rahatsızlıkları nedeniyle yemek yemek ve su içmek için bile yeterince ayakları üzerinde duramadıkları için elle besleniyorlardı.

fareleri iyileştirmek için yapılan deneyde, insanlardan alınan sinir hücreleri hayvanlara nakledildi. araştırmacılar, olumlu bir sonuç elde etmeyi ümit etmezken, beklentilerinin tam tersini ortaya koyan bir gelişme yaşandı.

yeni araştırmalara öncü olacak

stem cell reports dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kök hücre nakledilen fareler iki hafta içinde yürümeye başlarken, hastalığın etkileri 6 ay içinde tamamen ortadan kalktı. araştırmacılar, benzer sonuçların insanlar üzerinde de alınabileceğini ümit ediyor. california scripps araştırma enstitüsü'nden dr. jeanne loring, "bu tedavinin nasıl başarılı olduğunu anlamak, karşımıza yeni araştırma alanları çıkaracak" yorumunda bulundu.

çoklu sertleşim hastalığı, bağışıklık sisteminin sinir liflerini saran miyeline saldırmasına ve zamanla azalmasına neden oluyor. miyelin ortadan kalktıkça sinir uyarıları düzgün iletilemiyor ve orta veya ileri derecede felç ortaya çıkıyor.

bilim insanları, laboratuvarda petri kaplarında geliştirilen kök hücrelerin, fare hücrelerine hasarlarını onarabilmek için gerekli kimysal sinyalleri ilettiğine inanıyor. bu sinyallerden bir tanesi, tgf-beta proteini olarak belirtiliyor.

profesör lane, gelecekte çoklu sertleşime karşı bir ilaç geliştirilebileceğini belirtti. araştırmacılar, bı iekilde tedavinin çok daha kolay şekilde vücuda aktarılabileceğini düşünüyor.

kaynak: independent

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;