Irak

Salihi: Irak'ta 200 bin Türkmen aile göç ettirildi

Irak'ın Türkmen Cephesi lideri Erşad Salihi, IŞİD'in Musul'u ele geçirdiği Haziran 2014'ten bu yana ülkede 200 bin Türkmen ailenin göç ettirildiğini, bunların 60 bininin Türkiye'ye sığındığını açıkladı.

Konular: Irak, IŞİD, Ortadoğu
Salihi yetkililere ve yerel yönetimlere Türkmenlerin korunması konusunda çağrıda bulundu. [Fotoğraf: AJT- Mustafa Değirmenci]

irak parlamentosu milletvekili ve türkmen cephesi lideri erşad salihi, işid’in musul kentini ele geçirdiği haziran 2014’ten bu yana 200 bin türkmen ailenin yerinden edildiğini, 500 türkmen savaşçının da öldüğünü açıkladı. salihi, bazı bölgeleri şid’in elinde olan ninova, salahaddin ve kerkük eyaletlerinden göç ettirilen türkmen ailelerin 60 bininin türkiye’ye sığındığını ifade etti.

salihi, kerkük’ün güneyinde yer alan beşir köyü çevresi, musul’a yakın bölgeler tuzhurmatu, amirli, beled, beyci ve salahaddin eyaletindeki sersar bölgelerinde işid ile savaşta 500 türkmen savaşçının da öldüğünü söyledi.

türkmenlerin sistematik bir şekilde hedef alındığını söyleyen salihi, irak’ın türkmenlere yönelik 'sistematik saldırılar' konusuna değinmeyen uluslararası toplumu eleştirdi.

tuzhurmatu’da türkmenlerin aleyhine ‘demografik değişim’ girişimlerinin olduğunu belirten türkmen lider, aynı amaçla musul’un batısındaki telafer bölgesindeki türkmenlerin, güneydeki kerbela ve necef kentlerine göç etmeye zorlandığını savundu.

tuzhurmatu’dan türkmenlerin göç ettirilmesiyle ilgili belirli bir grubu suçlamayan salihi, yetkililere ve yerel yönetimlere türkmenlerin korunması çağrısında bulundu. 

kaynak: aa arapça

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;