Ortadoğu
'Şam'da hastanede katliam'
Muhalif aktivistler, başkent kırsalında rejim güçleri tarafından infaz edilen 80'in üzerinde kişinin cesedine ulaşıldığını bildirdi.
Haberin Öne Çıkanları
Video kaydı var
Hatib'den ikinci istifa
Yardımlar konuşulacak

suriyeli aktivistler, başkent şam’ın kırsalında aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu en az 80 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.
kaynak olarak muhalifleri kullanan ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi (sohr) tarafından pazar günü yapılan açıklamada, cedidetü fadl kasabasındaki geçici hastanede yatan birçok kişinin rejime bağlı silahlı güçler tarafından infaz edildiği belirtildi.
al jazeera, raporu bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı ancak gönderilen video kayıtlarında öldürülen kişilerin cesetleri görülüyor.
gözlemevi, 80 kurbanın isimlerinin tespit edildiğini, ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğini aktardı. cesetlerine ulaşılan kişilerin, muhalifler ile rejim güçleri arasında dört gün boyunca devam eden çatışmalar sırasında öldürüldüğü tahmin ediliyor. gözlemevinin raporunda bu kişilerin 'yargısız infaz yapılarak', maruz kaldıkları bombardıman sırasında öldükleri vurgulandı.
muhaliflerin cephanelerinin bitmesi üzerine kasabadan cumartesi günü çekildikleri, pazar sabahına kadar rejim güçlerinin bölgede kontrolü tamamen ele geçirdikleri de açıklamada yer aldı.
gözlemevine göre, nüfusunun çoğunluğu hristiyan olan cedidetül fadl'a komşu cedidetü artuz kasabasında ve isyancıların kontrolü elinde tuttuğu daraya’da da çatışmalar var.
hatib'den ikinci istifa
gözlemevinin raporu, suriyeli muhaliflerin çatı örgütü muhalif ve devrimci ulusal güçler koalisyonu’nun (smdk) başkanı ahmed muaz hatib’in ikinci kez istifasını sunmasından hemen sonra yayınlandı.
hatib’in smdk’nın sosyal paylaşım sitesi facebook sayfası üzerinden duyurduğu istifası, örgütün bir sonraki toplantısında ele alınacak.
hatib mart ayında da ‘uluslararası desteğin eksikliği ve örgüte uygulanan kısıtlamaların yarattığı hayal kırıklığını’ gerekçe göstererek istifasını sunmuştu. smdk’nın istifasını reddetmesinin ardından hatib altı aylık görev süresi mayıs ayında sona erene kadar görevde kalmayı kabul etmişti.
muhaliflerden hizbullah'a çağrı
smdk ayrıca , hizbullah’a savaşçılarını suriye'nin lübnan sınırına yakın bölgelerinden çekmesi çağrısında bulundu. muhalifler, lübnanlı şii grubun rejim güçlerini desteklendiğini öne sürüyor.
hizbullah’ın bölgedeki varlığının daha büyük riskler doğurduğunu belirten muhalifler, lübnan hükümetine ‘hizbullah şiddetini durdurmak için gerekli önlemleri alması’ ve ‘’bölgedeki sivillerin korunması için sınırlarını kontrol etmesi’ çağrısında bulundu.
çağrının yapıldığı saatlerde lübnan sınırına yakın hums bölgesindeki kusayr kasabasında rejim güçleri ile isyancılar arasında şiddetli çarpışmalar gerçekleşti. ingiltere’deki gözlemevine göre, bölgedeki bazı köyler rejim güçleri tarafından bombalandı, çatışmalarda dört isyancı hayatını kaybetti.
yardım yolları tartışılıyor
lüxemburg'da bir araya gelen avrupa birliği (ab) dışişleri bakanları ise, suriye muhalefetine yardım yapmanın yollarını masaya yatırıyor.
halihazırda ab'nin suriye'ye uyguladığı ekonomik ambargo devam ediyor. suriye yönetimini hedef alan ambargo 1 haziran’da sona erecek. ab'nin muhaliflere uyguladığı ve 1 mayıs’ta sona erecek yürürlükteki silah ambargosunun devam edip etmeyeceği de bir başka tartışma konusu.
iran meclisi dış ilişkileri komitesi başkanı alaaddin burujerdi de, suriye devlet başkanı beşar esad ile şam'da buluşucak.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform talebiyle başlayan gösteriler, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
bm, suriye’deki çatışmalarda, rejim güçleri dahil olmak üzere en az 70 bin kişinin öldüğü tahmininde bulunuyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar