Suriye'de iç savaş

Şam'daki Yermuk Kampı'nda açlıktan ölümler

Suriye’nin başkentinde Filistinlilerin kaldığı kampta biri çocuk iki kişi açlıktan öldü. Yardımların ulaşmadığı kamptakilerin yemek için bulabildiği sadece hayvan yemi ve ot.

Konular: Ortadoğu, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

6 ayda 48 kişi açlıktan öldü

20 bin kişi aç

BM uyardı

muhalif suriye genel devrim konseyi, rejim güçlerinin kuşatması altındaki yermuk kampı'nda son altı ayda ölenlerin sayısının 48'e yükseldiğini açıkladı. konsey, şam yönetimine bağlı güçlerin bölgeye insani ve tıbbi yardım malzeme girişine izin vermediğini, bölgeden çıkmak isteyenleri de engellediğini bildirdi. 

halkın ekmek yerine 'üzüm yaprağı' yediği söylenen açıklamada, “uluslararası kamuoyunun bölgeye acil insani yardım ulaştırmaması durumda, ağır kış şartları nedeniyle ölümlerin artmasından endişe ediliyor” ifadesi yer aldı.

bm uyardı

birleşmiş milletler (bm) de yaklaşık 20 bin filistinlinin kaldığı yermuk kampı'ndaki insani durumun felaket boyutlarına ulaştığı uyarısında bulundu. 

gıda sıkıntısı nedeniyle kadınların doğum sırasında öldüğünü söyleyen bm sözcüsü chris gunness “kamptakiler bayat sebzeler, hayvan yemi ve suyla karıştırılan baharat gibi şeylerle hayatta kalmaya çalışıyor” dedi.  

gunness 'ilkel koşullarda korkunç acıların' yaşandığını söylediği kampa insani yardıma izin verilmesi için savaştaki tüm taraflara çağrı yaptı.

başkanlık sarayı’na 20 dakika

1957’de kurulan kamp şam’daki başkanlık sarayı'na 12 kilometre uzaklıkta.

mart 2011’de başlayan ayaklanmadan önce kampta 160 bin filistinli kalıyordu. bugün yaklaşık 20 bin kişinin kaldığı kamp bir yıldan uzun süredir muhaliflerin kontrolünde, aylardır da rejim güçlerinin ablukası altında.

kampa yardım ulaşmaması konusunda rejim ve muhalifler birbirini suçluyor.

suriye devlet televizyonu birkaç gün önce 20 bin kişiye yardım götüren bir konvoyun ‘terörist çeteler’ tarafından engellendiğini iddia etti.

radyolardan ortak yayın

gazze ve batı şeria’daki yerel radyolar ise yermuk’taki insani krize dikkat çekmek için ortak yayın yapıyor.
 
destek kampanyasının organizatörü gazeteci mahmud haribat, kamptaki trajediyi gündeme getirmeyi amaçladıklarını söyledi. haribat  "yermuk mülteci kampı'ndaki filistinlilerle dayanışma günü ilan edilen bugün batı şeria ve gazze'de 55'den fazla yerel radyo kanalı ortak yayın yapıyor" dedi.
 
yayına katılan gazze’deki hamas yönetimi’nin başbakanı rami hamdallah da "filistin yönetimi, filistin kurtuluş örgütü'nden bir heyeti suriye'ye göndererek yermuk mülteci kampı'ndaki ablukanın kaldırılması için çalışıyor. suriye'deki filistin mülteci kampları, ülkedeki çatışmalardan uzak tutulmalı" diye konuştu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;