Avrupa

Sarkozy: Siyaseti bırakırım

Fransa Cumhurbaşkanı, gelecek ay yapılacak seçimlerde yenilgiye uğraması halinde politikadan çekileceğini açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Gözü sağ oylarda

Yeni destek planı

Anketlerde geride

Anketler, seçimlerin ilk turunda Sarkozy'nin oyların ancak 28’ini alacağını gösteriyor. [Reuters]

fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy, gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde zafer elde edememesi halinde siyaseti bırakacağını açıkladı.

ancak sarkozy’nin, seçim kampanyası çerçevesinde açıkladığı son vaatler, henüz havlu atmadığı yorumlarına neden oldu.  

sarkozy, televizyon kanalı bfmtv’ye yaptığı açıklamada fransa’da banliyölerde yaşayan kesime yardım için yeni bir yardım fonu oluşturulması planını açıkladı. sarkozy’ye göre fonun amacı bekar annelere yardım etmek. sarkozy ayrıca hile ile sosyal güvenlik ödemeleri alınmasının da önüne geçmeye çalışacak.

sarkozy’nin sosyalist rakibi françois hollande, son beş aydır anketlerde önde yer alıyor.

göçmen tartışması

sarkozy, son olarak salı günü üç saat süren bir televizyon söyleşisinde fransa’da çok fazla göçmen bulunduğunu ve ülkenin yabancıları kültürüne adapte etme çabalarının felç olduğunu olduğunu söylemişti. 

sarkozy’nin açıklaması fransız yahudi ve müslüman toplumlarının liderlerinin, çoğunluğu ulusal kimlik tartışmaları üzerinden yürütülen seçim kampanyalarında piyon olarak kullanıldıklarından şikayet etmelerinin ardından geldi. 

sarkozy, aşırı sağcı ulusal cephe lideri marine le pen’in ortaya attığı helal et konusundaki tartışmayı da sürdürdü ve helal et uygulamasının kasaplarda yaygınlaşmasını fransızlar için büyük bir sorun olarak değerlendirdi.

açıklama, sarkozy’nin aşırı sağcı cepheden oy koparmaya çalıştığı yorumlarına yol açtı. bazı kesimler ise sarkozy’yi  fransa’nın büyüme ve euro bölgesi krizinden sıyrılması konularına odaklanmaktansa bu konulara takılıp kaldığı için eleştirdi.

sarkozy, daha önce de göçün önüne geçilmesinin işsizlikle mücadeledeki önemine vurgu yapmış ve eşcinsel evliliklere karşı olduğunu hatırlatmıştı.

anketlerde geride

sarkozy, yine salı günü yaptığı açıklamada kamu borcunu azaltmak için bazı büyük şirketlerin kazançlarından daha fazla kesinti yapılacağını açıklamıştı.

zenginleri kayırmakla eleştirilen sarkozy, seçim kampanyasının son günlerinde bu imajı değiştirnek için büyük firmalardan daha fazla vergi alınacağını açıklamıştı.

sarkozy, daha önceki açıklamalarında ise yapısal reformlarla rekabeti artırmayı ve istihdam ile büyümeyi bu şekilde sağlamayı hedeflediğini belirtiyordu.

hollande’ın programında ise vergilerin artırılması, devlet destekli istihdam sağlanması ile araştırma ve eğitime fon yatırımı öngörülüyor.

csa kamuoyu yoklamasına göre seçimlerin 22 nisan’da yapılacak ilk turunda hollande oyların yüzde 30’unu, sarkozy ise yüzde 28’ini alacak. iki adayı yüzde 15 oy oranıyla aşırı sağcı marine le pen  izleyecek.

aşırı sağcı ulusla cephe partisi lideri marine le pen ve merkezden yarışan demokrat parti lideri françois bayrou’nun anketlerde geride kalmasıyla yarışın halk hareketi birliği (ump) partisi lideri sarkozy ve sosyalist parti lideri hollande arasında geçeceği kesinlik kazanmış durumda.

anketler 6 mayıs’ta yapılacak ikinci turun ise hollande’a zafer getireceğini gösteriyor.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;