2014 Yerel seçim

Seçim sonuçlarına itirazlar

Pazar günü yapılan seçimin sonuçlarına bir çok merkezde itiraz var. CHP İstanbul'da yeniden sayım istedi. AKP Adana ve Ağrı'da itiraz etti. Şanlıurfa Ceylanpınar'da sokaklar gergin.

Sarıgül'ün, Başbakan'ın açıklamalarına ilk yorumu "kaybetmenin telaşı" şeklinde oldu. [AA-Arşiv]

chp'nin istanbul büyükşehir belediyesi başkan adayı mustafa sarıgül ve il başkanı oğuz kaan salıcı bir basın toplantısı düzenledi.

sarıgül seçimlere şaibe düştüğünü ve oyların yeniden sayılması gerektiğini savundu ve şunları söyledi:

“kamuoyu bazında tüm türkiye’de sandıklar şaibelidir. sonuçlar ne olursa olsun bu seçim demokrasi tarihimize şaibeli olarak geçecektir… onlarca ilçede birçok okulda elektrikler kesildi, oy torbaları ortalarda dolaştı. iktidar yasaklarla girdiği bu seçimi demokrasi olarak sunuyor… ülkemiz siyasi ayak oyunlarına ve seçim hilelerine teslim edilemeyecek kadar büyük bir ülkedir. istanbul’da sandıklar yeniden sayılsın.”

il başkanı oğuz kaan salıcı ise partisinin gönüllüleri tarafından alınan ıslak imzalı sandık tutanakları ile yüksek seçim kurulu’nun sistemine giren kayıtlar karşılaştırıldığında 3 bin 500 sandıkta usulsüzlük olduğunu iddia etti. ancak itiraz edilen bu tutanakların tamamı istanbul büyükşehir belediyesi başkanlığı seçimleriyle ilgili değil. 

şu anki sonuçlara göre ak parti, istanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerini, chp'nin 7 puan önünde tamamladı.

salıcı, bazı sandık tutanaklarını göstererek chp oylarının bu sandıklarda tamamen ya da büyük oranda ak parti’ye yazıldığını iddia etti. 

salıcı ayrıca küçükçekmece, üsküdar ve beyoğlu'da ortaya çıkan seçim sonuçlarına da itiraz ettiklerini açıkladı. akp beyoğlu'nda 12 , üsküdar ve küçükçekmece'de 2'şer puan farkla seçimi kazanmıştı.

ceylanpınar’da 1 ay eylem yasağı
illerde ve pekçok ilçede seçim sonuçlarına itirazlar yapılırken, ceylanpınar'da gerilim var. 81 oy farkla ceylanpınar belediye başkanlığı’nı kaybeden bdp’liler seçimde hile yapıldığını belirterek eylem yaptı. pazartesi hükümet konağı çevresinde toplananları uyaran polis, göstericileri biber gazı, tazyikli su ve plastik mermiyle dağıttı. ara sokaklara dağılan göstericiler molotof kokteyli ve taşla karşılık verdi. gözaltına alınan 5 kişiden 3'ü serbest bırakılırken biber gazından etkilenen 3 kadın hastaneye kaldırıldı. 
Ceylanpınar'daki göstericiler, polis kordonu ve TOMA'larla çevrildi.
salı sabahı yaklaşık 2 bin kişi tekrar hükümet konağı önünde toplanmak istedi. göstericiler, abdullah öcalan lehine ve akp aleyhine slogan atarken, parkın çevresı polis kordonu ve toma’larla çevrildi. kaymakamlık, ilçede bir ay eylem yasağı koyulduğunu duyurdu. 
adana’da akp'den itiraz 
ak parti genel başkan yardımcısı süleyman soylu, adana’daki seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini duyurdu. soylu, oyların birleştirme tutanaklarına aktarılması sırasında yanlışlık yapıldığını belirtti.
gayrıresmi sonuçlara göre adana büyükşehir belediyesi’nde il sırayı alan mhp ile akp arasında yaklaşık 20 bin oy fark var. 
ağrı'da yeniden sayım
ağrı’da 10 oyla belediye başkanlığını bdp’ye kaybeden ak parti’nin itirazı kabul edildi. ilk sonuçlara göre ak parti’nin 25 bin 590, bdp’nin ise 20 bin 600 oy aldığı ağrı’da oylar yeniden sayılacak.
kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;