IŞİD

'Şii milisler Tikrit'e dönsün'

Irak'ın en önemli Şii dini liderlerinden Sistani, ABD'nin talebi üzerine Tikrit'ten çekilme kararı alan Şii milis gruplara, çatışmaların yaşandığı alanlara dönmeleri çağrısında bulundu.

Konular: IŞİD, Irak, Ortadoğu
Şii din adamı Mukteda Sadr'a bağlı olan Barış Tugayları, Asaib Ehli Hak ve Hizbullah Birlikleri gibi Şii gruplar, Tikrit operasyonundan çekilmişti. [Fotoğraf: AFP]

abd öncülüğündeki koalisyonun savaş uçaklarının işid hedeflerini yeniden vurmaya başlamasının ardından, şii milisler tikrit'teki operasyondan çekilme kararı almıştı.

irak'taki şii dini merci ayetullah ali sistani, "boykot iyi olmayan sonuçlar doğurur" diyerek çatışmaların yaşandığı alanlara dönülmesini istedi. 

sistani'nin kerbela'daki temsilcisi ahmet safi, imam hüseyin türbesindeki cuma hutbesinde, sistani'nin mesajını okudu.

safi, işid'e karşı savaşan irak güvenlik güçleri, haşdu şabi (gönüllü birlikler) ve sünni aşiretler arasındaki görüş ve karar birliğinin önemli olduğunu belirtti.

şii din adamı mukteda sadr'a bağlı olan barış tugayları, asaib ehli hak milisleri ve hizbullah birlikleri gibi şii grupların, tikrit'teki operasyondan çekilmesine değinen safi,  "söz konusu boykot kararları, iyi olmayan sonuçlar doğurur" dedi.

abd merkezi kuvvetler (centcom) komutanı orgeneral loyd austin perşembe günü yaptığı açıklamada, irak'a, abd öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, tikrit'te hava operasyonlarına başlaması için şii milislerin kenara çekilmesi şartını koyduğunu ve bunun üzerine milis grupların kentten ayrıldığını söylemişti. 

tikrit’e operasyon

irak ordu, 2 mart'ta tikrit'i kurtarmak için geniş çaplı bir operasyon başlatmıştı. ağırlıkla şiilerden oluşan haşdu şabi birlikleri (gönüllü birlikler) ve sünni aşiret mensuplarının yanı sıra iranlı güçler de operasyona katılmıştı.

operasyonda ciddi bir ilerleme kaydedilse de tikrit alınamamıştı.

irak hükümeti, tikrit'in altyapısının saldırılardan daha fazla zarar görmemesi ve sivillerdeki kaybın en aza indirmek gerekçesiyle operasyonu askıya almıştı.

abd, bağdat hükümetinin tikrit operasyonuna hava desteği talep etmediğini, istendiği takdirde de bu desteğin şii milislerin bölgeden çekilmesi kaydıyla verilebileceğini açıklamıştı.

abd öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin hava desteği vermesiyle operasyon yeniden başlamıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;