Kürt sorunu

Silvan'da HDP'lilere müdahale

Üç mahallesinde sokağa çıkma yasağı 10'uncu gününe giren Diyarbakır'ın Silvan ilçesine giden ve aralarında HDP Eşbaşkanı Yüksekdağ'ın da olduğu gruba polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ müdahale sırasında biber gazından etkilendi ve Yüksekdağ'ın başına gaz kapsülü geldi. [Fotoğraf: DHA]

hdp eş genel başkanı figen yüksekdağ, hdp grup başkan vekili idris baluken ile milletvekillerinden oluşan heyet öğleden sonra silvan'a gitti. bazı gruplarla birlikte hdp'liler sokağa çıkma yasağının olduğu tekel, mescit ve konak mahallelerine yürümek istedi. aralarında figen yüksedağ'ın da olduğu grup bir süre yürüdükten sonra önleri zırhlı araçlarla önlem alan polis ekipleri tarafından kesildi.

polis yetkilileri, hdp'lilerin mahalleye giremeyeceğini belirterek dağılmalarını istedi. bunun üzerine hdp'liler ile polis yetkilileri arasında tartışma çıktı. bu sırada grupla güvenlik güçleri arasında da itişme oldu.

yüksekdağ gazdan etkilendi, üstü ıslandı

grup dağılmayınca polis tazyikli su, biber gazı ve gaz bombasıyla müdahaleye başladı. çıkan olaylar sırasında figen yüksekdağ gazdan etkilenirken, üzeri de ıslandı. bu sırada atılan bir gaz fişeği kapsülü figen yüksekdağ'ın başına geldi.

olayların ardından hdp grup başkan vekili baluken polis müdürleriyle bir görüşme daha yaptı. polisin, girişlerine izin vermeyeceğini bildirmesi üzerine hdp'liler bölgeden ayrılarak silvan belediyesi'ne geçti.

aa'ya göre burada basın açıklaması yapan yüksekdağ, silvan'da 10 günde 7 kişinin öldüğünü savundu.

silvan halkının "öz yönetim" ile demokratik şekilde yaşamını sürdürmek istediğini söyleyen yüksekdağ, "10 gün boyunca yaşananları kimse bize kamu güvenliğini sağlamakla izah etmeye kalkmasın. 'kamu güvenliği' adı altında kamunun geleceğini karartan bir güvenlik politikasını karşımıza çıkardılar. burada halk kendi güvenliğini sağlayabilecek kadar bilinçli ve örgütlüdür" diye konuştu.

demokratik toplum kongresi (dtk) eş başkanı hatip dicle de sorunun demokratik yoldan çözümü için hükümetin acil adımlar atmasını istediklerini belirtti.

açıklamanın ardından gruptan bazı kişiler oturma eylemi yaparak diyarbakır caddesini ulaşıma kapattı.

ilçeden kaçış sürüyor

[Fotoğraf: DHA]

sokağa çıkma yasağı 10'ncu gününe giren ve çatışmaların yaşandığı silvan ilçesinden siviller kaçmaya devam ediyor. silvan'dan şu ana kadar yaklaşık 10 bin kişinin eşyalarını bile alamadan ilçeden ayrıldığını söyleyen silvan esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifi başkanı muhittin kan, ilçede olaylar nedeniyle de 100'e yakın işyerinin büyük zarar gördüğünü belirtip, "silvanlı esnaf 20 yılda kendine gelemez artık" diye konuştu.

silvan kaymakamı murat kütük de, birçok kişinin göç etmek zorunda kaldığını belirterek, vatandaşlara her türlü yardımı ulaştırmak konusunda gerekli çabanın gösterildiğini söyledi.

105 bin nüfuslu silvan'da yaklaşık 23 bin kişinin yaşadığı ilçenin ilk yerleşim yerleri olan tekel, konak ve mescit mahallelerinin bütün giriş ve çıkışları özel harekât polisleri tarafından tamamen kapatılırken, mahallelerin etrafındaki tepelerde konuşlandırılan askeri tank ve polis panzerleri ise, müdahale için hazır bekletiliyor.

cep telefonu ve internet hatları kesik

[Fotoğraf: AFP]

silvan'da sokağa çıkma yasağının sürdüğü 3 mahallenin dışındaki daha güvenlikli semtlerde oturanlar, evlerinin balkonlarından ve çıktıkları damlardan çatışmaları izliyor. çocuklar okullarına gidip gelmeye devam ederken,  cep telefonu ve internet hatları kesik. 

çatışmaların aralıklarla 24 saat devam ettiği, esnafların büyük bölümü güvenlik gerekçesiyle işyerlerini açmadığı silvan'da sokağa çıkma yasağı süren 3 mahallede oturan vatandaşlarda can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle evlerini hiç bir eşyalarını alamadan terk ediyor. doğan haber ajansı'na göre, ilçeden şu ana kadar büyük bölümü yasaklı mahallelerden olmak üzere yaklaşık 10 bin kişi diyarbakır ve batman başta olmak üzere çevre il ve ilçelerdeki akrabalarının yanına yerleşti. yasaklı olan 3 mahallede yakınları bulunan bazı vatandaşlar ise mahalleye girebilmek için zaman zaman önlem alan güvenlik güçleriyle tartışıyor.

silvan esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifi başkanı muhittin kan, insanların çatışmalardan zarar görmemek için yaklaşık 4 aydan beri ilçeyi terk ettiğini belirterek, "toplu halde bir göç yaşanmıyor. insanlar bireysel olarak evlerinden hiç bir şeylerini almadan ilçeyi terk ediyor. zaten isteselerde evlerini taşıyamazlar. ilçeyi terk edenlerin büyük bölümü çatışmaların yaşandığı mahallelerde yaşıyor. bazıları ilçedeki daha güvenli bölgeye de geliyor ancak büyük bir perişanlık yaşıyorlar. söz konusu yasaklı 3 mahallenin nüfusu 23 bin civarındaydı. ancak pek çoğu göç etmek zorunda kaldı. insanların büyük bölmü çevre il ve ilçelerdeki akrabalarının yanına sığınıyor. ilçemizin nüfusu 45 bin civarındaydı. ancak bu olaylardan sonra yaklaşık 10 bin civarında nüfusumuzda düşüş oldu. gidenler geri gelirmi onu da bilmiyoruz. çünkü evlerinin büyük bölümü yıkık durumda" dedi.

'esnaf 20 yılda kendine gelemez'

yaklaşık 100 işyerinin tahrip olduğunu, onlarca evin kullanılamaz hale geldiğini belirten muhittin kan, şöyle devam etti:

"4 aydır silvan bombaların, silahların altındadır. artık öyle bir ilçeki bu tank ve topların şehir merkezinde patlaması çok ayıplıdır. biz her yere başvurduk. kaymakam beyle sürekli diyalog halindeyiz. kendisi çok iyi niyetlidir. ancak şu anda 100'ün üzerinde dükkanımız yıkık. yüzlerce ev yerle bir oldu. 24 saattir zaten hiç durmuyor silah sesleri. diyarbakır halk bankası bölge müdürlüğü, yaşanan ortamdan dolayı çek ve senetleri 2 ay erteleyeceğini bildirdi. bu sevindirici bir haberdir. bu esnaflarımıza az bir nefes aldırır. kendilerine teşekkür ediyoruz. silvan'ın şu anki durumu hiç iyi değil. ilçe ateş altındadır. halen ilçeye takviye askerler geliyor. perişan bir durumdayız. silvan esnafı artık 20 yılda kendine gelemez." 

silvan'da oturan ve esnaflık yapan aziz akın, "bir savaş içindeyiz. ne olduğunu biz de bilmiyoruz" derken,  "yasağın olduğu mahallelerde çocuklar var ve açtırlar. orada elektrik, su yok. bizde oraya gidip yardımcı olamıyoruz. 3 mahalledeki akrabalarım perişan oldular. 3 mahallede ha bire ağır silahlar konuşturuluyor. oraya gitmek istiyoruz ancak apartmanların üzerindeki keskin nişancılar bize ateş açıyor. bu anlamsız savaş nereye kadar gidecek. kürtler kurtuluş savaşı'nı türklerle birlikte kazandı. bu bayrak bizim dedelerimizin kanıyla oluştu. bizden ne istiyorlar. askerlik yaptık, kıbrıs savaşına gittik. bizden ne istiyorlar. yeter artık bıktık. sabah müzik sesi duyar gibi silah sesiyle uyanıyoruz. akşam silah sesiyle uyuyoruz. silahla kalkıp, silahla uyuyoruz. evimizde uyuyamıyoruz. ne zaman öleceğimiz belli değil. bir güvencemiz yok. bir çözüm bulsunlar buna" ifadelerini kullandı. 

diyarbakır ve batman'dan silvan'a giden karayollarındaki askeri hareketlilik ise devam ediyor. ilçe merkezine mayına karşı duyarlı kirpi adı verilen zırhlılar sevk edilirken, karayolları ise mayın döşenmemesi için sürekli kontrol altında tutuluyor. sinyal kesici jammerler eşliğindeki askeri zırhlı araçlar gün boyu silvan karayolu üzerinde devriye görevi yapıyor.

kaynak: dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;