Suriye'de iç savaş

Sınır kasabası muhaliflerin elinde

Suriyeli muhalifler, Türkiye'nin Hatay'a bağlı Yayladağı sınır kapısının karşısındaki Keseb kasabasının tamamında kontrolü sağladı.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Özgür Suriye Ordusu, Keseb sınır kapısını ele geçirmiş ve bölgede rejime ait mühimmata el koymuştu. [AA]

al jazeera’ye konuşan suriye türkmen kitlesi partisi başkan yardımcısı ahmet jakal, çoğunluğu türkmen tugaylarından oluşan hür suriye ordusu (hso) birliklerinin, 23 mart pazar sabahı saat 05.00’e kadar süren çatışmalar sonucunda kasaba merkezini rejim kuvvetlerinin elinden aldığını söyledi.

suriye'nin sahil şeridinde 'taarruz' başlattıklarını açıklayan muhalifler keseb'i ele geçirerek ilk kez akdeniz'e de çıkış sağlamış oldu.

bölgede islami cephe ve nusra cephesi gruplarının da rejime karşı savaştığı biliniyor.

suriye'nin kuzey batısındaki bölgede bayırbucak türkmenleri'nin yaşadığı 80 türkmen köyü bulunuyor.

alevilerin ağırlıkta olduğu batı şeridinin en kuzeyindeki keseb'de yoğun bir ermeni nüfusu da var.

muhalifler 21 mart cuma günü keseb kasabasının sınır kapısını ele geçirmiş ve bölgeye kendi bayraklarını çekmişti.

çatışmalar nedeniyle, hatay'ın yayladağı ilçesine bağlı gözlekçiler köyünde yaşayan kadın ve çocuklar köyden uzaklaştırıldı.

muhalifler daha önce ocak 2013'te de keseb'i ele geçirmeye çalışmış ancak rejim güçleri tarafından püskürtülmüştü.

suriye’de türkmenlerin yaşadığı bölgeler son dönemde hem irak şam islam devleti (işid) hem de suriye ordusunun yoğun saldırılarına hedef oluyor.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;