Türkiye

'Sinirlioğlu muamması'

Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Suriye’de 'güvenli bölgeye girecek IŞİD,PYD ve rejim unsurlarının vurulacağına' dair sözleri bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı açıklamasıyla geri çekildi.

İsrail ile görüşmeleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu yürütüyor. [AA-Arşiv]

dışişleri müsteşarı feridun sinirlioğlu’nun suriye’de güvenli bölge konusunda sarf ettiği sözlerle ilgili bir süre sonra dışişleri bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. 

saat 19:00 sinirlioğlu’nun sözleri

dışişleri müsteşarı feridun siniroğlu, genelkurmay başkanı necdet özel’e devlet şeref madalyası verilmesi sırasında bir grup gazetecinin sorularını cevaplandırdı.

sinirlioğlu, türkiye ve abd'nin  suriye’de güvenli bölge konusunda anlaştıklarını söyledikten sonra bir soru üzerine, 'işid, pyd ya da rejimin bu bölgeye girmesi durumunda, bölgeyi koruyan uçaklar tarafından vurulacağını söyledi.  sinirlioğlu ihlal halinde vurulacak unsurları sıralarken, hem işid'i hem suriye rejimini hem de pyd'yi saydı.

bu haber kısa sürede birçok basın yayın organında bu şekilde yer aldı.

hürriyet ve milliyet gazetesi " pyd ve daeş bu bölgeye girerse türkiye ve abd tarafından vurulacak" ifadesine yer verdi

cnntürk “sinirlioğlu: abd ile güvenli bölge konusunda anlaştık” ve “işid ve pyd bölgeye girerlerse türkiye ve amerika vuracak” ifadelerini kullandı. sonrasında ise yayın kuruluşu “işid ve rejim o bölgeye girerse vurulacak” şeklinde başlık attı.

sabah gazetesi'nin internet sitesi “pyd ve işid bölgeye girerse hem abd hem de türkiye tarafından vurulacak” şeklinde haberi sundu.

saat 22:00'de bakanlık'tan gelen açıklama

saat 22:00 sularında enformasyon dairesi başkanlığı’ndan basın kuruluşlarına sinirlioğlu’nun açıklamasına ilişkin bir bilgilendirme notu gönderildi... bu notta, 'müsteşar'a atfen yayımlanan hususlar'ın bazılarına itibar edilmemesi talep ediliyordu. bakanlık açıklamasında dikkatli bir dil kullanılmış, haberler yalanlanmamıştı. sadece 'bakanlık açıklamasındaki kayıtlı ifadeler dışında müsteşar'a atfen yayımlanan hususlara itibar edilmemesi' istenmişti.

bu notun tamamı şöyle:

“bugün bazı basın yayın organlarında dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu'na atfen suriye'deki güvenli bölgeye ilişkin bazı ifadeler yayımlanmıştır. müsteşar sinirlioğlu bugün bir grup gazeteciye 'abd ile türkiye arasındaki mutabakat çerçevesinde deaş'tan arındırılacak bölgenin fiilen bir güvenli bölge haline geleceğine dair amerikan basınında da haberler yer aldığını, deaş'dan arındırılacak bu bölgenin kontrolünün ve korunmasının suriye muhalefeti kuvvetleri tarafından yapılacağını, suriye muhalefeti unsurlarının oluşturacağı 'bölge muhafaza gücü'ne gereken hava korumasını ve desteği abd ve türkiye'nin sağlayacağını" ifade etmiştir. yukarıda kayıtlı ifadeler dışında sayın müsteşar'a atfen yayımlanan hususlara itibar edilmemesi rica olunur.”

incirlik karşılığında güvenli bölge

açıklamada itibar edilmemesi talep edilen hususların 'güvenli bölgenin ihlali halinde vurulacak unsurlar' hakkındaki sözler olduğu anlaşılıyordu.

bu açıklamanın ardından bazı gazete ve televizyonların internet sitelerinde haberin ilk hali ya yayından kaldırıldı ya da toplantıda müsteşar'ın söylemiş olduğu ve ona atfen kullanılan 'hususlar'  çıkartıldı.

türkiye ile amerika arasında varılan incirlik'in suriye sahasında işid'e karşı amerikan uçaklarına açılmasının içeriği ayrıntılı biçimde  kamuoyuna açıklanmış değil. anlaşma sadece ana hatlarıyla biliniyor.

buna göre türkiye sınırındaki azez ile cerablus arasındaki bölge belli bir derinlikte bir tür fiili güvenli bölge haline dönüştürülecek. güvenli bölge havadan koruma yoluyla oluşturulacak. bu alan öncelikle işid'den temizlenecek, güvenlik sağlandığında da buraya türkiye'ye kaçmış olan suriyeli sığınmacılar dönmeye başlayacak. amerikan yönetimi bu alanın işid'den temizlenmesini vurgularken, türkiye, aralarında pkk'nın suriye'deki uzantısı pyd de dahil bütün “terörist” unsurların bu alandan uzak tutulmasını talep ediyordu.

amerikan yönetimi terör listesinde tuttuğu pkk'nın suriye'deki uzantısı pyd'ye işid ile mücadele ettiği gerekçesiyle silah ve lojistik destek veriyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;