Bosna Savaşı

Sırbistan'a yeni soykırım davası reddedildi

Bosna Hersek’in Sırbistan'a karşı soykırım davasının revize edilmesi için Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na yaptığı başvuru reddedildi.

Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa tarihinin en büyük katliamı gerçekleşti. [Fotoğraf:AA]

hollanda'nın lahey şehrindeki uluslararası adalet divanı, bosna hersek'in sırbistan'a karşı soykırım davasının yeniden açılması için yaptığı başvuruyu reddetti.

bosna hersek devlet başkanlığı konseyi'nden edinilen bilgiye göre, soykırım davasının revizyonu için uluslararası adalet divanı'na yapılan başvuru, "konsey üyelerinin ortak kararı olmadığı" gerekçesiyle reddedildi.

bosna hersek devlet başkanlığı konseyi üyelerinin uluslararası adalet divanı'na gönderdiği mektupların incelendiği kaydedilirken, sırbistan'a karşı soykırım davasının yeniden açılması için yapılan başvurunun konseyin ortak kararını yansıtmadığı ve bu nedenle kabul edilmediği bildirildi.

açıklamada, "bosna hersek'in sırbistan'a karşı soykırım davasının yeniden açılması kararı, devletinin yetkili mercileri tarafından alınan bir karar olmadığı gerekçesiyle, 26 şubat 2007 tarihinde verilen kararın revizyonu için yapılan başvuru konusunda hiçbir şey yapılamaz" ifadelerine yer verildi.

konuyla ilgili bosna hersek devlet başkanlığı konseyi başkanı mladen ivanic ile davanın revizyonunu savunan konseyin boşnak üyesi bakir izetbegovic'in, gün içinde basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

bosna hersek, sırbistan'a karşı soykırım davasının revizyonu için 23 şubat'ta uluslararası adalet divanı'na resmen başvuruda bulunmuştu.

ilk dava, delil yetersizliğinden düşmüştü

uluslararası adalet divanı, 2007 yılının şubat ayında, bosna hersek'in sırbistan'a karşı açtığı soykırım davasını delil yetersizliğinden reddetmiş, yeni deliller bulunması halinde 10 yıl içinde davanın yeniden açılması hakkı tanımıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;