Balkanlar

Sırbistan'ın yeni lideri Tomislav Nikoliç

Son iki seçimde kaybettiği Boris Tadiç'i bu kez ikinci turda geride bırakan milliyetçi lider, ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.

Haberin Öne Çıkanları

Yüzde 50 oy aldı

Tadiç kutladı

'Bir dönüm noktası'

Nikoliç'in destekçileri sonuçların belli olmasının ardından sokaklara döküldü. [AFP]

sırbistan'da ikinci turu pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini milliyetçi sırp kalkınma partisi (sns) lideri tomislav nikoliç kazandı. nikoliç'in zaferi, ülkedeki siyasi kargaşayı arttıracak, hatta sırbistan'ın ab üyeliği sürecini baltalayabilecek bir gelişme. 

ülkede seçimin resmi sonucunun gün içinde açıklanması bekleniyor. ancak ilk sonuçlara göre nikoliç oyların yüzde 50'sini alırken, batı yanlısı bir politika izleyen demokrasi partisi (ds) lideri cumhurbaşkanı boris tadiç'in oy oranı ise yüzde 47'de kaldı. seçimlere katılım oranı ise yüzde 36'da kaldı. 
 
2004 yılından bu yana sırbistan cumhurbaşkanı olan tadiç, pazar akşamı yenilgiyi kabul ederek rakibi nikoliç'i zaferi nedeniyle kutladı. tadiç, 'adil ve hak edilmiş' bir zafer kazandığını söylediği nikoliç'e görevinde şans diledi. 
 
beş yıl boyunca cumhurbaşkanı olacak nikoliç ise 20 mayıs 2012'nin 'sırbistan için bir dönüm noktası' olduğunu söyledi. geçmişte sırp lideri slobodan miloseviç'in müttefiki olan nikoliç, "sırbistan avrupa yolundan sapmayacaktır" dedi. 
 
öte yandan, kosova cumhurbaşkanı atifete yahyaga, nikoliç'i, önceki cumhurbaşkanılarının yapamadıklarını, kosova ile iyi ve barışçıl ilişkilerin kurulması yönünde atacağı cesaretli adımlarla yapmaya davet etti. cumhurbaşkanı seçiminin sırbistan yurttaşlarının ve komşu ülkenin seçimi olduğunu belirten kosova cumhurbaşkanı yahyaga, kosova ile sırbistan'ın, iki bağımsız ve egemen ülke olduklarını ve yurttaşları için daha iyi bir gelecek inşa etmek umudunu taşıdığını belirtti.
 
yahyaga, bunun, bağımsız iki ülke olarak kosova ile sırbistan'ın avrupa ile bütünleşme yolunda ilerlemelerini ve aynı zamanda her iki ülke vatandaşlarının geleceklerini inşa etmeye yönelmelerini sağlayacağını ifade etti.
 
tadiç’e iki kez yenilmişti
 
sns lideri daha önce 2004 ve 2008 yıllarında da cumhurbaşkanı adayı olmuş ancak iki seçimi de tadiç’e az farkla kaybetmişti. nikoliç son seçim öncesi batı karşıtı söylemini yumuşatmıştı. ancak sırbistan'da birçok kesim, sadece daha fazla oy almak için söylem değişikliğine gidildiğine inanıyor. nikoliç, ülkenin ab üyelik perspektifini desteklese de, bunun ‘karşılığı ne olursa olsun’ düşüncesiyle gerçekleştirilemeyeceğini vurguluyor.
 
yıllar süren bir tecrit döneminin ardından ülkesine ab adaylığı statüsü kazandıran tadiç, kampanyasını birlik ile daha fazla entegrasyon ve ekonomik kalkınma hedefleri üzerine kurmuştu. tadiç ayrıca üçüncü kez göreve seçilmesi halinde, yıl içinde ab ile tam üyelik müzakelerelerine başlama sözü vermişti. ancak avrupa'daki mali krizin etkisiyle sırbistan'da, ülkenin çok ihtiyaç duyduğu yabancı yatırımlar yavaşlamış, işsizlik yüzde 24'e yükselmiş, yaşam standardı da düşmüştü. 
 
nikoliç ise toplumdaki büyük sosyal adaletsizliklere ve artan yolsuzluğa dikkat çekmiş ve göreve gelmesi halinde işsizliği azaltıp ülkeye milyarlarca dolar yabancı yatırım getirme sözü vermişti. 
 
12 adayın katıldığı 6 mayıs'taki seçimin ilk turunda ise tadiç yüzde 25,3, nikoliç ise yüzde 25 oranında oy almıştı. nikoliç'in sandıkta usulsüzlük yapıldığı iddiası, savcılık ve seçim kurulu yetkililerince reddedilmişti. kamuoyu araştırmaları, tadiç'in üçüncü kez göreve seçileceğini gösteriyordu. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;