Mısır'da darbe dönemi

Sisi resmen cumhurbaşkanı adayı

Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıklayan Mısır'ın Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi, istifasını bu sabah başbakana sundu.

Konular: Ortadoğu, Mısır

sisi çarşamba akşamı televizyon konuşmasıyla halka seslendi, "son iki rejimi yıkan ordu veya siyasi güç değildi. onlar sizdiniz, mısır halkıydı. mısır'ın cumhurbaşkanlığı yarışında adaylığımı açıklıyorum, sizin desteğiniz bana onur veriyor" ifadelerini kullandı.

tüm askeri görevlerinden istifa ettiğini açıklayan sisi, kendi adaylığının cumhurbaşkanlığına aday olmak isteyenlerin önünü kesmemesi gerektiğini belirtti. 

sisi, mucize yaratamayacağını söyledi ve tüm mısırlıları ülkelerinin kalkınması için çalışmaya çağırdı.

sisi, mısır'ın 'teröristler tarafından tehdit edildiğini' ve 'ülkenin yeniden itibarına kavuşacağını' söyledi.

'sisi ile istikrar olamaz'

 afp haber ajansının bildirdiğine göre, müslüman kardeşler teşkilatı'nın siyasi büro üyesi ibrahim munir, abdulfettah sisi'nin yönetiminde mısır'da istikrar ve güvenliğin sağlanamayacağını söyledi.

munir, "cumhurbaşkanlığındaki abdulfettah sisi'nin gölgesi altında mısır'da istikrar ve güvenlik olamaz" dedi.

sisi'nin televizyon konuşmasından önce ülkenin resmi ahram gazetesi sisi'nin silahlı kuvvetler yüksek konseyi'ne istifasını sunduğunu duyurmuştu. 

gazete, toplantıda yeni genelkurmay başkanının da belirleneceğini öne sürmüştü.

mısır ajanslarına göre, geçici cumhurbaşkanı adli mansur savunma bakanı olarak genelkurmay başkanı sıtkı subhi'yi atadı. 

mısır ordusununun kurallarına göre savunma bakanının istifasını cumhurbaşkanı ya da başbakana sunmadan önce askeri konsey’e bildirmesi gerekiyor.

sisi, ülkenin demokratik seçimle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi’yi 3 temmuz’da deviren darbenin lideriydi.

3 temmuz 2013 sonrası, darbeyi protesto eden yüzlerce mursi taraftarı, asker ve polis tarafından öldürüldü, binlercesi tutuklandı. mursi ise hapse atıldı, hakkında davalar açıldı. mısır hükümeti, mursi’nin bağlı olduğu müslüman kardeşler hareketini ise 'terör örgütü' ilan etti.

geçici cumhurbaşkanı adli mansur, 2014 ocak ayında yaptığı açıklamada genel seçimlerden önce cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağını duyurmuştu.

darbe karşıtları seçim takviminin 3 temmuz'daki darbenin lideri abdülfettah sisi’ye cumhurbaşkanlığı yolunu açmak için değiştirildiğini iddia ediyor.

abdulfettah sisi, 12 ağustos 2012'de cumhurbaşkanı muhammed mursi tarafından hüseyin tantavi'nin yerine genelkurmay başkanı olarak atanmıştı. 

kaynak: al jazeera, afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;