Bosna-Hersek

Soykırım inkârına hapis cezası

Bosna-Hersek'in Federasyon bölgesinde başta Srebrenitsa soykırımı olmak üzere savaş suçlarını inkar eden kişilerin hapisle cezalandırılması kararı verildi.

Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa tarihinin en büyük katliamı gerçekleşti. [Fotoğraf:AA]

bosna-hersek federasyonu halklar meclisi  yerel ve uluslararası mahkemelerince soykırım veya savaş suçu kabul edilen olaylar hakkında ceza hukukundaki değişiklik önerisini kabul etti.

bosna-hersek federasyonu topraklarında soykırım veya savaş suçlarını inkar edenler üç ay ile üç yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilecek.

karar yabancı uyruklu vatandaşları da kapsayacak.

'inkâr, kurbanlara yönelik yeni bir suç'

savaş suçları inkârının cezalandırılması önerisi 2009 yılında milletvekili yasmin duvnyak'tan geldi.

duvnyak'a göre mahkemelerce kabul edilen savaş suçlarını inkar etmek "sadece fikir beyan etmek değil, masum kurbanlara ve ailelerine karşı işlenmiş yeni bir suç".

duvnyak, "geçmişle yüzleşmeden yugoslavya sonrası oluşan toplumlarda güvenin oluşması ve geleceğe ilerlemek imkansız" diyor.

1992-1995 yılları arasındaki bosna savaşında en büyük suç temmuz 1995'te srebrenitsa bölgesinde işlenmişti. birkaç gün içinde 8 binden fazla erkeğin öldürüldüğü katliamı uluslararası adalet divanı 'soykırım' olarak tanımladı. savaş yıllarında işlenen diğer büyük katliamların başında priyedor, vişegrad, ahmiçi köyü katliamları var.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;