Türkiye

Sultanahmet'te patlama: 10 ölü

İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki saldırıda, 10 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi de yaralandı. Başbakan Davutoğlu saldırganın IŞİD üyesi olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye uyruklu canlı bomba olduğunu, Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş ise Türkiye'ye yeni girdiğini açıkladı. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck saldırıyı kınadı ve "İstanbul’da bugün olanlar korkunç" dedi.

Konular: Türkiye

istanbul'un turistik merkezlerinden sultanahmet meydanı'nda saat 10.20'de patlama meydana geldi. istanbul valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, 10 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi yaralandı. hayatını kaybedenlerin çoğu alman. patlama, sultanahmet meydanı'ndaki dikilitaş'ın olduğu bölgede yaşandı. canlı bomba saldırısını nabil fadlı adlı 1988 suudi arabistan doğumlu kişinin yaptığı belirlendi.  başbakan ahmet davutoğlu "fail yabancı uyruklu bir daeş üyesi" açıklamasında bulundu. başbakan yardımcısı numan kurtulmuş, saldırganın suriye'den türkiye'ye yeni girdiği belirtti. 

saldırının yaşandığı yerde alman turist kafilesi bulunuyordu. hastaneye kaldırılan yaralılardan çoğu da alman turistler. almanya cumhurbaşkanı joachim gauck saldırıyı kınadı ve "istanbul’da bugün olanlar korkunç" dedi. yaralanıp hastanelere götürülen yabancı ülke vatandaşı sayısının 11 olduğu belirlendi. bunun 9'u alman, biri peru, biri de norveç vatandaşı.

davutoğlu: saldırgan daeş üyesi

başbakan ahmet davutoğlu sultanahmet meydanı'ndaki patlamaya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"maalesef menfur bir terör saldırısı ile tekrar karşı karşıya kaldık. bu sabah saat 10.20 civarında bir canlı bombanın kendisini infilak ettirmesi sonucunda 10 ölü, 15 yaralı, canlı bombanın kendisini de katarsak 11 kişinin öldüğü bir terör saldırısı ile karşı karşıya kaldık. her şeyden önce ölenlere tanrı'dan rahmet diliyorum. yaralılar için de bütün imkanlarımız ile tam bir seferberlik halinde yaralarını sarmak için çaba içindeyiz. terör bütün dünyada mezhep, bölge ayırımı yapmadan insanlığa savaş ilan etmiş durumda. bu alçakça saldırılar, bazen paris, londra…suruç'ta, ankara'da, istanbul'da olabiliyor. saldırının failinin yabancı uyruklu bir deaş mensubu olduğunu şu anda biliyoruz"

davutoğlu, almanya başbakanı angela merkel'i arayarak saldırıyla ilgili bilgi verdi, hayatını kaybedenlerin 9'unun alman vatandaşı olması sebebiyle üzüntülerini ve taziyelerini iletti. "terörün tüm ülkeleri hedef aldığını" söyleyen davutoğlu, "uluslararası terör örgütleriyle mücadelede türkiye'nin kararlılığını" vurguladı. başbakan, alman yaralıların tedavisi için gereken her şeyin yapıldığının da altını çizdi. soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü, gerekli bilgilerin alman yetkililerle paylaşılacağını ifade etti.

saldırının ardından almanya dışişleri bakanlığı, alman vatandaşlarından, türkiye'de bulundukları zamanlarda, bakanlığın yayınladığı seyahat uyarılarını takip etmelerini istedi. almanya başbakanı angela merkel de hayatını kaybedenler arasında alman vatandaşlarının da bulunmasının 'büyük kaygı' duyduğunu belirtti. alman başbakan, "uluslararası terörizm, paris, ankara, tunus ve istanbul'da çirkin yüzünü göstermiştir. terörle kararlı bir şekilde mücadele etmeliyiz" diye konuştu. 

gauck: istanbul’da bugün olanlar korkunç

almanya cumhurbaşkanı joachim gauck, sultanahmet’teki saldırıyı kınadı. gauck, almanya cumhurbaşkanlığı ofisi’nden yapılan açıklamada, kurbanlarının çoğu alman olan saldırıdan dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu ve derinden sarsıldığını şu sözlerle ifade etti:

“istanbul’da bugün olanlar korkunç. bir kez daha, kalleşçe yapılan terör saldırısında aralarında almanların da olduğu masum insanlar öldürüldü” ifadesini kullanan gauck, bu zor zamanda, düşüncesinin saldırıda hayatını kaybedenler ile onların yakınları ve dostlarında olduğunu belirtti.

gauck, olayla ilgili bilgi almak için cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ile telefonda görüşeceğini de kaydetti.

2 yaralının durumu ağır

başbakan yardımcısı numan kurtulmuş, 15 yaralıdan ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı, saldırganın 1988 doğumlu ve suriye uyruklu olduğunu söyledi:

"10 insanı kaybettik. bunların önemli bir kısmı yabancı uyrukludur. 15 yaralıdan ikisi ağır vaziyette. saldırganın 1988 doğumlu suriye uyruklu olduğu tespit edildi. saldırıların sistematik bir şekilde yürütüldüğünü görüyoruz. türkiye'de 20 temmuz'dan beri bu tür saldırıların gerçekleştiğini görüyoruz. daha önceki saldırılarda olduğu gibi tüm dostlarımızın yanımızda olduğunu görmek istiyoruz. terörüz sınırı yok. terörün hedefi resmi kamu kuruluşlarından ibaret değil. buna karşı çok ciddi şekilde uluslararası alanda işbirliğine ihtiyacımız var."

erdoğan: suriye kökenli

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan konuyla ilgili yetkililerden bilgi aldı. cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre erdoğan, patlama sonrasında istanbul kısıklı'daki konutunda içişleri bakanı efkan âlâ ile telefon görüşmeleri yaptı. cumhurbaşkanı erdoğan daha sonra büyükelçilerle ankara'daki buluşmasında, "saldırganın suriye kökenli canlı bomba olduğu değerlendiriliyor" dedi.

"istanbul sultanahmet meydanı'nda meydana gelen ve suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendirilen terör olayını esefle kınıyorum. 10 kadar şu anda, maalesef, terör eyleminde ölümüz var. bunlar yerli, yabancı. patlamada hayatını kaybedenlere allah'tan rahmet diliyorum, yaralananlara acil şifalar diliyorum."

vekalet savaşının yansıması

kurtulmuş, "bu saldırının suriye'de artık vekalet savaşlarına dönüşen iç savaşın türkiye'deki bir yansıması olma ihtimâli mevcuttur. bunların hepsini araştıracağız" dedi. 

açıklamanın ardından başbakan yardımcısı kurtulmuş; içişleri bakanı âlâ ve sağlık bakanı müezzinoğlu ile birlikte istanbul'a gideceklerini açıkladı. 

meydan trafiğe kapandı

saldırının ardından beyazıt-eminönü arasındaki tramvay seferleri durduruldu. sultanahmet meydanı çevresi araç trafiğine kapatıldı.

al jazeera'ye konuşan bir görgü tanığı, patlamanın çok şiddetli olduğunu söyledi. patlama, çevre semtlerden de duyuldu.

bir polis aracı olay yerine gitmeye çalışırken kaza yaptı, araç yan döndü. içindeki polisler hafif yaralandı.

"alçakça saldırıyı kınıyoruz"

konuyla ilgili ilk resmi açıklama ak parti sözcüsü ömer çelik'ten gelmişti. çelik twitter hesabından, "sultanahmet'teki alçak saldırıyı kınıyoruz. hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz. yaralılarımıza acil şifalar dileriz. bu mütecaviz yaklaşım cezasız kalmamalıdır. kültürel mirasa sahip çıkmak hepimizin tarihe ve millete olan olan borcumuzdur" yazdı.

kaynak: al jazeera, aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;