Suudi Arabistan

Suriye konusunda görüş birliği

Suudi Arabistan’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman, Suriye'de muhalefete verilen desteğin arttırılması gerektiği hususunda görüş birliğine vardı.

İki lider yaklaşık 35 dakika baş başa görüştü. [Fotoğraf: Reuters]

cumhurbaşkanlığı kaynakları, suudi arabistan kralı selman bin abdülaziz suud ile cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın riyad'da kraliyet sarayı'nda yaptıkları görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konularda da görüş alış verişinde bulundu.

her iki tarafın da mezhepçi yaklaşımların bölgeyi olumsuz etkileyeceğine dikkati çektikleri görüşmede, suriye'de muhalefete verilen desteğin sonuç almayı hedefleyen biçimde arttırılması gerektiği hususunda iki tarafın görüş birliği içinde oldukları vurgulandı.

bölgenin diğer ülkeleri de gündemdeydi

suudi arabistan kralı selman'ın konuk heyet onuruna verdiği öğle yemeği akabinde gerçekleşen heyetler arası görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra suriye, irak, yemen, filistin ve mısır da dahil, bölgesel konular da ele alındı.

görüşmelerde, siyasi, ekonomik, güvenlik ve savunma boyutları başta olmak iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi üzerinde de duruldu.

yaklaşık 30 dakika süren heyetler arası görüşmenin ardından, kral selman ve cumhurbaşkanı erdoğan 35 dakika da baş başa görüştü.

erdoğan'ın ziyareti

erdoğan'ın ziyareti 22 ocak'ta vefat eden suudi arabistan kralı abdullah için ülkede ilan edilen yas süresinin sonuna denk geldi.

erdoğan, kral abdullah'ın cenaze törenine katılmak için etiyopya, cibuti, somali'den oluşan afrika ziyaretine ara vermişti. erdoğan riyad'daki törenine katıldıktan sonra turuna devam etmişti.

suudi arabistan kralı abdullah bin abdulaziz el suud zatürre tedavisi gördüğü hastanede 22 ocak'ta hayatını kaybetti. prens selman bin abdulaziz yeni suudi arabistan kralı oldu.

kral abdullah, savunma bakanlığı görevinde bulunan prens selman bin abdulaziz’i 2012 yılında veliaht prens ilan etmişti.

kaynak: al jazeera ve aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;