Cenevre-2

Suriye'de geçiş hükümeti ilk kez masada

Rejim ve muhalefet arasında Cenevre'de yüz yüze yapılan görüşmelerin beşinci gününde önemli bir aşamaya geçildi. BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Brahimi, taraflara üzerinde çalışmaları için 5 maddelik bir liste verdi.

Haberin Öne Çıkanları

Nahas Al Jazeera'ye anlattı

Perşembeye kadar süre

Muhalefetten koşullar

Brahimi, beş gündür Cenevre'deki yüz yüze görüşmelerde arabuluculuk yapıyor.
Brahimi, beş gündür Cenevre'deki yüz yüze görüşmelerde arabuluculuk yapıyor. [Al Jazeera]

suriye'deki iç savaşın son bulması amacıyla yapılan cenevre-2 konferansı'nda ilk kez ülkede geçiş hükümeti oluşturulması önerisi masaya yatırıldı. al jazeera'ye konuşan muhaliflerin temsilerinden ubeyde nahas, bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi lahdar brahimi'nin kendilerine ve şam rejimine, geçiş hükümeti ile ilgili beş maddelik bir soru listesi verdiğini söyledi. 

lahdar brahimi taraflardan taraflardan sorulara ilişkin cevaplarına ve raporlarını perşembe gününe kadar hazırlamasını istedi. brahimi'nin taraflardan cevap istediği sorular şöyle:  

1) geçiş hükümeti kaç kişiden olacak? 

2) bu hükümetin yapısı nasıl olacak?

3) geçiş hükümetinin başkanı kim olacak, nasıl seçilecek ve yönetiminde kimler yer alacak?

4) yeni hükümet hangi yetkilere sahip olacak?

5) yeni hükümetin sivil kurumlar, ordu, istihbarat ve diğer devlet kurumlarıyla ilişkileri nasıl olacak?

tarafların yarınki görüşmelerde bu beş madde ile ilgili olarak brahimi'ye birer rapor sunması bekleniyor.

muhalifler brahimi'ye; kurulacak hükümetin mutlaka adil ve özgür seçimlere gitme, yeni anayasayı hazırlama ve bu anayasayı referanduma götürme yetkisinin olmasını koşul olarak sundu. bu süreç işledikten sonra ise suriye'de seçimlerle 'yeni ve normal bir hükümet' kurulacak.

rejim tarafı ise bu süreçte nasıl bir yapı ve yöntem istediğine yönelik önerilerini perşembe günü brahimi'ye sunacak.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;