Suriye'de iç savaş

Suriye'de IŞİD şiddeti tırmanıyor

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin yeni raporuna göre, Irak Şam İslam Devleti sağlık merkezleri ve çalışanlarına yönelik saldırılar gerçekleştirerek yaralı insanları kaçırıyor.

Raporda örgütün bazı bölgelerde ecza depolarını da yağmaladığı vurgulandı. [Reuters-Arşiv]

gözlemevi'nin, 15 haziran 2013 - 15 ocak 2014 arasındaki altı aylık dönemi kapsayan raporunda, irak şam islam devleti (işid) tarafından sağlık çalışanlarına işkence edildiği ve yaralıların kaçırılıp öldürüldüğü belirtildi.

raporda örgütün bazı bölgelerde ecza depolarını yağmaladığı da vurgulandı.

örgüt son olarak suriye’nin türkiye sınırında yer alan atma kasabasındaki bir hastaneye bombalı araçla saldırı düzenlemiş, saldırıda dokuz kişi ölmüştü.

suriye’nin kuzeyinde önce rakka kentinde güçlenen, daha sonra halep ve idlib’de de diğer muhalif gruplara karşı saldırılar başlatan işid, bu gruplar tarafından ‘suriye devrimine zarar vermekle’ suçlanıyor.

muhalifler ayrıca, işid ile esed rejiminin, rejim karşıtı grupları zayıflatmak için birlikte çalıştığını da öne sürüyor.

DOSYA: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

el kaide'den koptu

el kaide şubat ayının başında suriye’de muhalif gruplara karşı savaşan işid ile bir bağlantısının bulunmadığını ve grubun eylemlerinden sorumlu olmadığını ilan etmişti.

örgüt genel komutanlığının bazı internet sitelerinde yer alan mesajında, “işid, el kaide’nin bir kolu değildir ve el kaide, işid’in gerçekleştirdiği hiçbir eylemden dolayı sorumluluk kabul etmez” ifadeleri kullanılmıştı.

el kaide lideri zevahiri, daha önce yaptığı çağrıda örgüt ile bağlantılı savaşçılardan ve muhaliflerden çatışmalara son vermelerini istemişti.

zevahiri, internette yayınlanan ses kaydında, "suriye’de tüm cihad yanlısı gruplar ile esed'i devirmek isteyen her özgür bireyi, cihad ve islam kardeşleri arasındaki savaşa hemen bir son vermeye çağırıyorum” demişti.

suriye’de savaşan bir diğer örgüt olan nusra cephesi de, el kaide’nin suriye kolu olarak biliniyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;