Suriye

Suriyeliler istihdam edilecek

Çalışma Bakanı Faruk Çelik Türkiye'ye gelen Suriyelilere kimlik verileceğini ve 'açık işler' kapsamında bu kişilerin istihdam edileceğini açıkladı.

farukçelik promo
Çalışma Bakanı Çelik, orta vadeli programın açıklandığı toplantıda konuştu. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

orta vadeli programın açıklandığ toplantıya katılan çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik soruları yanıtladı. suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilip verilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine çelik ilgili kişinin pasaportu veya oturma izni varsa çalışma izni verilmesi konusunda sorun yaşanmadığını söyledi. 

çelik meclis'ten geçen göç yasası çerçevesinde ikincil mevzuatın kısa sürede yayınlanmasını beklediklerini söyledi. bunun ardından suriyelilere istihdam imkanı doğacak:

"bu çerçevede tüm izin ve bu konudaki mevzuatlar çalışma bakanlığına devrediliyor. bu yasa çerçevesinde suriye'den gelen misafirlerimize kendilerini tanımlayacak kimlik verilecek. türkiye'deki açık işler dikkate alınarak bunların istihdam imkanı bir ölçüde gerçekleşmiş olacak. çalışma imkanını elde etmiş olacaklar."

en büyük harcama eğitime

toplantıda maliye bakanı mehmet şimşek de soruları yanıtladı. 2015'te de en büyük harcama kaleminin eğitim olacağını söleyen şimşek, bunu sağlık ve sosyal güvenliğin takip edeceğini belirtti. 

şimşek son günlerde yaşanan bölgesel problemlerin savunma harcamalarını arttırıp hedefleri etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruyu yanıtladı:

"savunma ve güvenlik harcamalarında özel bir artış öngörmüyoruz. mali disiplin sürecek. bu yıl iki seçim yaşanmasına, 17 aralık sürecine ve jeopolitik gerginliklere rağmen bütçe hedeflerini rahat bir şekilde tutturduk. 2015 yılı için vergi gelirlerinde yüzde 10,7'lik bir artış öngörüyoruz. faiz dışı harcamaların artışını ise yüzde 5,1 ile sınırlı tutacağız. çalışmalarımızı bu kapsamda sürdürüyoruz."

şimşek 2015 yılı için kamuda 74 bin kişinin istihdam edilmesini planladıklarını söyledi. şimşek'in verdiği bilgiye göre özelleştirme için 2015'te 8,7 milyar lira, 2016 için 6,8 milyar lira gelir hedefleniyor. 

elektrikli otomobil

bilim, sanayi ve teknoloji bakanı fikri işık ise yerli otomobilin en önemli çalışma alanlarından biri olduğuna işaret etti. işık, "bence türkiye, içten yanmalı motor teknolojisine dayalı otomobil üretiminde treni kaçırdı. ama geleceğin teknolojisi olarak baktığımız elektrikli otomobiller üzerinde yoğun bir çalışma yapıyoruz. bazı olumlu gelişmeler de kaydetmeye başladık" dedi.

ar-ge ve inovasyon, dizayn ve mühendislik ile üretim ve pazarlama olarak üç aşamalı bir çalışma yürüttüklerini dile getiren işık, 2020'den önce türkiye ve dünya yollarında bir yerli otomobil markasını görmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

kaynak: anadolu ajansı


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;