Türkiye

Suruç'ta canlı bomba saldırısı: 31 ölü

Urfa'nın Suruç ilçesindeki bir kültür merkezi önünde patlama meydana geldi. 23 kişi olay yerinde, 8 kişi de kaldırıldıkları hastanede hayatlarını kaybetti. Saldırıda 104 kişi yaralandı. Patlama anı kamera tarafından kaydedildi.

Konular: Türkiye

şanlıurfa'nın suruç ilçesindeki amara kültür merkezi önünde patlama meydana geldi. şanlıurfa valisi izzettin küçük, suruç'taki patlamanın canlı bomba olduğunu kesinleştirdiklerini söyledi.

vali küçük, ölü sayısının 28'e yükseldiğini belirterek, "100'e yakın da yaralı var. canlı bomba ama 18 yaşında mıdır? yaşı nedir, ne değildir onu henüz ekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz tespit için uğraşıyor" demişti. vali'nin açıklamasının ardından akşam saatlerinde, hastanedeki üç yaralı daha hayatını kaybetti. ölü sayısı 31'e yükseldi.

vali küçük patlamayla ilgili henüz gözaltı olmadığı bilgisini de paylaştı. şanlıurfa dbp il başkanı ismail kaplan, al jazeera'ye yaptığı açıklamada, patlamanın sosyalist gençlik dernekleri federasyonu'nun amara kültür merkezi önünde açıklama yaptığı sırada gerçekleştiğini söyledi. kaplan olayın intihar saldırısı olduğunu tahmin ettiklerini ve şüphelinin cesedinin de olay yerinde bulunduğunu belirtti. 

'170 - 200 kişi vardı'

olay yeri inceleme ekipleri amara kültür merkezi’nin önündeki çay bahçesinde çalışmalarını sürdürüyor. gaziantep ve şanlıurfa’dan çok sayıda çevik kuvvet ve özel harekât timleri çok sayıda ambulansla birlikte bölgeye sevk edildi. patlamanın şiddetiyle 100 metrekarelik bir alandaki binaların camları kırıldı. yaralanmaların önemli bir bölümü de bu cam kırıklarıyla gerçekleşti. çay bahçesinde 170-200 kişi bulunuyordu.

Patlama yeri, olayın ardından polis tarafından kordona alındı. [Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever - Al Jazeera]

patlamada hayatını kaybedenlerin birçoğunun istanbul, izmir, ankara ve diyarbakır'ın da içinde olduğu çok sayıda ilden suruç'a gelen sosyalist gençlik dernekleri federasyonu (sgdf) üyeleri olduğu belirtiliyor.

üç bakan bölgeye gidiyor

başbakanlık'tan yapılan açıklamada, başbakan davutoğlu'nun, başbakan yardımcısı numan kurtulmuş, içişleri bakanı sebahattin öztürk ile çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik'e bölgeye gidip olayı yerinde inceleme talimatı verdiği belirtildi.

Yaralıların büyük bölümünün getirildiği Suruç Devlet Hastanesi'nde yaralı yakınlarının bekleyişi sürüyor
[[Fotoğraf: Abdülkadir konuksever / Al Jazeera Türk]]

görgü tanığı konuştu

patlamanın görgü tanığı, suruç'a istanbul'dan giden tiyatrocu murat akdağ, "amara kültür merkezi önünde toplanmıştık. ikinci basın açıklaması okunuyordu ki şiddetli bir patlama oldu. patlama kalabalığın tam ortasında meydan geldi. ben en dışta duruyordum. patlamanın etkisiyle kaçıştık. kulaklarım uzunca bir süre çınladı. bir metre yanımda duran arkadaşlar öldü. akdağ durumu ağır olan yaralıların suruç'tan urfa ve diğer çevre hastanelere gönderildiğini aktardı. tiyatrocu akdağ, kobani'de tiyatro oyunu sahnelemek için gönüllü olarak kobani'ye gitmek amacında olduğunu söyledi.

kobani'ye gideceklerdi

federasyon öncülüğünde yaklaşık 300 kişi bu sabah 09.00 sıralarında amara kültür merkezi bahçesinde toplandı. burada toplu kahvaltı eden grubun, basın toplantısının ardından saat 12.00 sıralarında, suruç'un karşısında bulunan suriye'nin kobani kentine gitmek üzere, sadece özen izinle geçiş yapılan mürşitpınar sınır kapısı'na doğru yürüyüşe geçmeyi planladıkları ifade edildi.

Federasyon üyeleri, patlamadan hemen önce Facebook sayfasından bu fotoğrafı paylaştı.

federasyondan yazılı açıklama

patlamada hedef alınan sosyalist gençlik dernekleri federasyonu (sgdf) yazılı bir açıklama yaptı:

“bu canice ve hunharca saldırı halklarımız arasında oluşturulmak istenen dayanışmaya, halklarımızın kurtuluş özlemlerine, birlikte yaşama iradesine, barış ve özgürlüğe, rojava devrimi ve kobanê direnişine, sosyalist gençliğin devrim ve sosyalizm umutlarına karşı yapılmıştır."

 “bu hunharca vahşeti şiddetle lanetliyoruz” diyen sgdf, "katliamı gerçekleştirenlerin, planlayanların açığa çıkarılmasını talep ediyoruz. katliamda şehit düşen yoldaşlarımızın anısına bağlı kalacağız. yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. bu acılardan dayanışma, birleşik mücadele ve özgürlük tutkumuzu misliyle artırarak çıkacağız" açıklamasını yaptı.

“bu saldırıyı gerçekleştirenler kobani devrimini ezmek ve boğmak isteyen işid faşist çeteleri” diyen federasyon, “ak parti ve mit’i işid ile işbirliği yapmakla” suçladı.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;