IŞİD

Suudi Arabistan topraklarına havan topu

Riyad yönetiminin, IŞİD’in Irak topraklarında ilerlemesi sonrası sınıra asker yığmasının ardından sınır bölgesinde boş araziye üç havan topu düştü. Yetkililer olayla ilgili incelemenin başladığını duyurdu.

Konular: Irak, Ortadoğu
Ürdün, IŞİD'e karşı koalisyona katılımını arttırma kararı almıştı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

reuters haber ajansına konuşan suudi yetkililer, düşen havan toplarının herhangi bir ölüm ya da yaralanmaya yol açmadığını, olayla ilgili incelemenin başlatıldığını belirtti.

suudi arabistan yönetimi geçtiğimiz hafta, irak ordusunun çekilmesinin ardından yaklaşık 30 bin askerini ‘güvenliği sağlamak’ gerekçesiyle bölgeye sevk etti.

sınırdaki irak ordusu askerleri, kerbela’da yaşanan gerilimin ardından bu kente gitmek üzere sınırı boşalttı.

suudi arabistan kralı abdullah kısa bir süre önce abd dışişleri bakanı john kerry ile bir araya gelmiş, reuters’a konuşan abd’li bir yetkiliye göre washington yönetimine bölgedeki işid varlığından duyduğu endişeyi iletmişti.

suudi arabistan yönetimi de, maliki hükümetine ülkedeki sünnilere karşı olan tavrı ve iran ile çok yakın ilişki içerisinde olması nedeniyle tepki gösteriyor.

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, irak-şam islam devleti’nin (işid) 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

örgüt güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi ele geçirmeyi başarmıştı.

işid 10 haziran’da musul’u ele geçirdikten sonra fırat ve dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve suriye ile irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;