Petrol

Suudi Arabistan ve Rusya’dan petrol anlaşması

Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve Venezuela’nın petrol bakanları, Doha’da petrol arzıyla ilgili görüştü. Katarlı bakan, Riyad ve Moskova’nın diğer üreticilerin de kendilerini takip etmesi halinde petrol arzını Ocak seviyesinde tutma konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Rusya ekonomisinin en önemli kalemlerinden biri petrol. [Fotoğraf: AFP]

katar’ın başkenti doha’da bir araya gelen rusya, suudi arabistan, katar ve venezuela petrol bakanları, petrol arzıyla ilgili görüştü. katar petrol bakanı ve opec petrol kartelinin başkan vekili mohammed bin saleh sada, rusya ve suudi arabistan’ın diğer üreticilerin de kendilerini takip etmesi halinde petrol arzını ocak ayı seviyesinde tutma konusunda anlaştıklarını açıkladı. 

fiyatlarda yüzde 70 düşüş

görüşme haberleri, dünya piyasalarında brent petrolün varil fiyatını 34 doların üzerine çıkardı. 2014 haziranından bu yana, petrol fiyatları yaklaşık yüzde 70 düştü. düşüşün sebepleri arasında fazla arz, cansız talep ve küresel ekonomiyle ilgili endişeler görülüyor. nükleer programı sebebiyle iran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması da petrol fiyatını baskılayan önemli bir unsur.

suudi arabistan, katar, iran ve venezuela’nın da aralarında olduğu 13 ülkenin oluşturduğu opec petrol karteli, pazardaki paylarını abd’li üreticilere kaptırmamak için üretimi azaltmaktan kaçınıyor. rusya ise opec üyesi değil.

düşüş rusya’yı zora sokuyor

petrol fiyatlarının düşük seyretmesi, başta suriye’ye yönelik saldırılar olmak üzere çeşitli alanlarda askeri harcamalar yapan rusya’yı zora sokuyor. zira, rusya 2016 bütçesini petrolün varil fiyatının 2016'da ortalama 50 dolar seviyesinde seyredeceği varsayımıyla yapmıştı. oysa şu anda petrol fiyatı 30 dolar civarı. bu da rusya’nın 2016 bütçesinin açık verdiği anlamına geliyor.

suudi arabistan’da pazar payını korumak için opec’ten gelen bütün çağrılara rağmen üretimini düşürmüyordu. buna rağmen suudi arabistan geçen sene 98 milyar dolar bütçe açığı verdi.

petrol fiyatlarının düşük olmasının abd’de yeni gelişen kaya petrol piyasasını da olumsuz etkileyeceği yorumları yapılmıştı.  ancak bu sektör, düşük petrol fiyatlarıyla rekabet edebileceğini gösterdi.

kaynak: al jazeera, reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;