Ortadoğu

Talabani tedavi için Almanya'da

Felç geçiren Irak Cumhurbaşkanı, beraberindeki Alman doktor heyetiyle birlikte Berlin'e götürüldü.

Konular: Irak

Haberin Öne Çıkanları

Özel uçakla taşındı

Hastane açıklanmadı

'Bilinci yerinde'

Talabani, rahatsızlığı üzerine salı günü başkent Bağdat’taki bir hastanede tedavi altına alınmıştı. [Reuters]

damar tıkanıklığına bağlı felç geçiren irak cumhurbaşkanı celal talabani'yi ve alman doktor heyetini taşıyan uçak perşembe günü berlin'e vardı. talabani'nin tedavisi almanya'da sürecek. 

almanya dışişleri bakanı guido westerwelle, yaptığı yazılı açıklamada, talabani'nin hızla sağlığına kavuşmasını dilediğini söyledi.

ingiliz reuters haber ajansı talabani'nin charite hastanesi'ne yatırıldığını bildirdi. 

irak cumhurbaşkanı'nın doktorlarından ve aynı zamanda kerkük valisi olan necmettin kerim, talabani'nin çarşamba günü yapılan kontrollerinde, sağlık durumunun iyiye gittiğinden emin olunduktan sonra tedavisinin almanya'da sürmesine karar verildiğini kaydetmişti.

talaban'inin basın sözcüsü barzan şeyh osman ise daha önce türkiye'nin yarı resmi anadolu ajansı'na yaptığı açıklamada, ''sayın talabani'nin sağlık durumu her dakika iyiye gidiyor, bilinci yerinde, konuşabiliyor'' demişti.

salı günü rahatsızlanarak irak'ın başkenti bağdat'taki bir hastaneye kaldırılan talabani'nin 'beyin ölümünün gerçekleştiği' yönünde bazı medya organlarında haberler çıkmış, bu bilgiler iraklı yetkililer tarafından yalanlanmıştı. 

erdoğan'dan 'geçmiş olsun' mesajı

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan de salı günü yaptığı açıklamada, talabani’ye geçmiş olsun dileğinde bulunarak, irak cumhurbaşkanı’nın istediği takdirde türkiye’de tedavi olması için bağdat yönetimine davet yolladıklarını söylemişti.

erdoğan, talabani’nin öldüğüne dair iddiaların da gerçeği yansıtmadığı kaydederek, “sadece bir ağır rahatsızlığının olduğunu öğrendik ve biz de buna karşı jet ambulans gönderebileceğimizi, talepleri olursa karşılayabileceğimizi söyledik” demişti.

79 yaşındaki irak cumhurbaşkanı, 2007'de aşırı yorgunluk ve su kaybı nedeniyle ürdün’de hastaneye kaldırılmış, 2008’de abd’de kalp ameliyatı olmuştu.

talabani'nin daha önce kilo sorunu olduğu, çeşitli sebeplerle abd ve avrupa ülkelerine giderek tedavi gördüğü biliniyor.

1933'te irak'ın kürt bölgesindeki kelkan şehrinde doğan 'mam celal-amca celal' lakaplı talabani, cumhurbaşkanı seçilmeden önce kürdistan yurtseverler birliği'nin (kyb) liderliğini yapıyordu.

yeni dönemin ilk cumhurbaşkanı

turgut özal döneminde türkiye ile iyi ilişkiler kuran talabani, 1990'lı yıllarda mesut barzani ile silahlı çatışmalar yaşamış, saddam hüseyin'in devrilmesiyle irak siyasetinin zirvesine çıkmıştı.

6 nisan 2005 tarihinde ulusal meclis tarafından irak cumhurbaşkanı seçilen talabani, 22 nisan 2006'da da yeni anayasa altında ile oluşturulan irak meclisi'nin seçtiği ilk cumhurbaşkanı olmuştu.

talabani son dönemde, irak'a aralarında gerginlik olan farklı etnik gruplar arasında arabuluculuk faaliyeti yürütüyordu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;