Dünya

Tayvan'da iktidarın seçim zaferi

Seçim Komisyonu, yeni devlet başkanının Ma Ying-jeu olduğunu doğruladı. Ma'nın partisi meclisteki 113 koltuğun 64'ünü kazandı.

Haberin Öne Çıkanları

Çin'le ilişkiler etkilenecek

Washington izliyor

Silah sorunu var

Devlet Başkanı Ma, seçim zaferini kutladı. [Reuters]

tayvan halkı, dört yıl boyunca ülkeyi yönetecek devlet başkanını seçti. tayvan seçim komisyonu, kuomintang partisi (çin milliyetçi halk partisi) başkanı ma ying-jeu'nun zafer kazandığını ilan etti.

oyların yüzde 90'ının sayıldığı seçimleri çin milliyetçi halk partisi yüzde 53 oyla önde götürürken, onu yüzde 45'lik oyla demokratik ilerici parti (dpp) takip etti. seçimlerdeki üçüncü aday olan james soong ise son duruma göre toplam oyun yüzde 2.8'ini kazandı.

18 milyon seçmeni bulunan oylama, tayvan'ın çin ile ilişkileri açısından önem taşıyor. al jazeera muhabiri steve cha, seçimlerin iki ülkenin önümüzdeki birkaç yıl için değil uzun vadedeki ilişkileri için önemli rol oynayacağını aktardı. 

son tahminlere göre, tayvan'ın bir numaralı ticaret ortağı çin'le ilişkilerin yumuşatılmasını savunan 61 yaşındaki hukukçu ma, çin'e daha mesafeli olan demokratik ilerleme partisi (dpp) lideri tsai ing-wen'den küçük bir farkla önde bulunuyor. 

seçimleri ufak bir farkla önde götüren ma, seçim sonucunda umut veren bir tablonun ortaya çıkmasını umduğunu söyledi. detaylı açıklamayı oylamanın sonuçlanmasının ardından yapacağını söyleyen mao, "umuyorum seçime katılım oranı yüksek olur" diye konuştu. 

Ayrılmaz parça

pekin, 1949 yılında iç savaş sırasında ülkeden kaçan milliyetçi çinlilerin kurduğu tayvan’ı, gelecekte çin ile birleşecek olan kendi toprağı olarak görüyor. tekrar birleşmenin tüm çinlilerin yararına olacağını ileri süren çin devlet başkanı hu jintao, tayvan'ın bağımsızlığı yanlısı görüşlere karşı ortak siyasi zeminin güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor..

silah anlaşmaları sorun çıkardı

iki ülke arasındaki gerginliğin temel sebeplerinden biri de tayvan’ın amerika birleşik devletleri (abd) ile olan silah anlaşmaları.

tayvan’ın askeri donanımı, uzun yıllardır pek çok ülkeyle yaptığı silah anlaşmaları sebebiyle çin’den daha iyi durumda. ancak washington, son dönemde pekin’in tepkisini çekmemek amacıyla taipei'yle askeri işbirliğini yavaşlatmıştı. 

pekin yönetimi, abd'nin ocak 2010'da tayvan’la 6 milyar 400 milyon dolarlık silah anlaşması yapmasına tepki göstermişti.

çin’de asya'nın ilk cumhuriyetçi yönetiminin kurulmasına yol açan 1911 ayaklanmalarının 100. yıldönümü kutlamaları sırasında, pekin yönetimi tayvan’a barışçıl yollardan birleşme için çaba gösterme çağrısı yapmıştı.

ma ying-jeou ise, karşılık olarak demokrasi ve özgürlük çağrısını yinelemiş, çin’in tayvan’ın varlığıyla yüzleşmesini istemişti.

çin'de yaşanan iç savaş, kuomintang'ın, yani çin ulusal partisi'nin yetkililerinin 1940'lı yılların sonunda tayvan'a kaçmasıyla sonuçlanmış, cumhuriyet burada yeniden kurulmuştu.

ancak çin, iç savaşın 1949'da sona ermesinden bu yana tayvan üzerinde hak iddia ediyor. kendisini 'çin cumhuriyeti' olarak tanımlayan tayvan, birleşmiş milletler'deki (bm) sandalyesini 1971'de çin'e kaptırmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;