Türkiye-Ermenistan ilişkileri

'Taziye mesajı amacına ulaştı'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Ermenilere taziye mesajı için “Muhatabımız devletler değil Ermenilerdir, olumlu karşılık görmüştür” dedi.

Ahmet Davutoğlu main
Davutoğlu dünyadaki Ermeni gruplardan olumlu mesajlar geldiğini söyledi. [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan'ın 23 nisan'da yayınladığı 1915 olaylarıyla ilgili taziye mesajına gelen tepkilerin sorulması üzerine davutoğlu, bundan sonra türklerin ve ermenilerin çok daha güçlü şekilde empati yapacaklarını ve daha rahat diyalog kurabileceklerini söyledi:

“başbakan’ın açıklaması dünyada yankı uyandırdı, ezberleri bozdu ve bir anlamda türkiye cumhuriyeti devleti’nin bu konuda tarihi bir adım atarak yeni diyalog ve dostluk penceresi açtığını herkes kabul etti. aslında bu mesajın muhatapları öncelikle devletler değildi, dünyanın her yerindeki ermenilere yönelik bir mesajdı. bize hem türkiye’de yaşayan ermenilerden hem ermeni diasporasından gelen tepkiler olağanüstü olumlu, esas muhataplarımız olan ermenilere uzatılan bu dostluk eli bence bu anlamda karşılık gördü."

'hedef kitle bağlamında amacına ulaştı'

davutoğlu, devletlerden de olumlu mesajlar geldiğini, taziyenin özellikle amerika’da ve avrupa’da geniş yankı bulduğunu söyledi. ‘insani bir mesajın siyasi olarak da olumlu sonuçları olabileceğini ortaya koyması bakımından mesajın önemli olduğunu’ belirten davutoğlu, “mutlaka olumsuz yönden bakanlar çıkabilir” dedi:

“bu tür durumlarda bu doğaldır. ancak ben bu metnin hedef edindiği kitle bağlamında amacına ulaştığına ve önemli bir referans metin olarak tarihe geçtiğine inanıyorum.”

'ermenilere vatandaşlık' sorusu

gazeteciler, tehcirde türkiye’den ayrılan ermenilerin torunlarına vatandaşlık verilebileceği tartışmalarını da sordu. davutoğlu bu soruyu “bundan sonraki adımlar konusu, karşılıklı anlayış geliştirilmesi gereken bir husustur. geleceği hep beraber düşünüp birlikte tartışabiliriz. önemli olan zihinleri, gönülleri ve dostluk elini paylaşmaktır” diye yanıtladı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;