1915 olayları

'Taziyeyi sevgiyle kabul ediyoruz'

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi, Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajıyla ilgili, "Ermenilerin huzur içinde yatmaları dileklerine 'Amin' diyor, iletilen taziyeyi sevgiyle kabul ediyoruz" dedi.

Türkiye Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan ve Recep Tayyip Erdoğan. [Arşiv-AA]

patrikhane'den yapılan açıklamada, başbakan tayyip erdoğan'ın "1. dünya savaşı esnasında tehcir gibi gayrı insani sonuçlar doğuran hadiselerin yaşanmış olması, türkler ve ermeniler arasında duygudaşlık kurulmasına ve karşılıklı insani tutum ve davranışlar sergilenmesine engel olmamalıdır"  ifadesini olumlu, geleceğe doğru açılmış bir kapı olduğu belirtildi. 

mesajda erdoğan'ın mesajının ileriye dönük ve olumlu adımların atılmasında türkiye ve ermenistan halklarını cesaretlendirecek nitelikte olduğu vurgulandı. açıklama şöyle devam etti: 

“sayın başbakanımızın hayatlarını kaybeden ermenilerin huzur içinde yatmaları dileklerine 'amin' diyor, iletilen taziyeyi sevgiyle kabul ediyoruz. inancımızın bir gereği olarak kadim dini geleneklerimiz uyarınca hayatlarını kaybedenleri dualarla anıyoruz. tanrı dualarımızı kabul etsin ve yaralı gönülleri taşlardan, dikenlerden arındırarak karşılıklı sevgi, saygı tohumlarının yeşereceği verimli topraklar haline getirsin."  

parlamentoların kararlarına eleştiri 

patrikhane’nin açıklamasında, 1915 olaylarına soykırım olarak tanıyan parlamentolara atıf yapıldı. başbakan'ın mesajının, bu kararları gölgede bırakacak nitelikte olduğu vurgulandı. 

"asırlık devlet geleneğinin rehberliğinde ifade edilen duygu ve düşüncelerin doğru değerlendirilmesinin yerinde olacağı kanaatindeyiz. bu mesajın, yasama organı olmak üzere teşkil edildikleri halde tarihi yargılayan ve savaşın acımasız ortamında acılar çekmiş insanların bir kesiminin acılarını görmezden gelen meclislerin kararlarını gölgede bırakacak nitelikte olduğunu düşünüyoruz. bu mesajın türkiye karşıtlarınca da doğru değerlendirilmesi gereklidir."

açıklamada türkiye ermeni patriği mesrob ii 'nin türk-ermeni ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesi için iki halkın birbirlerinin acılarını paylaşmasının bir nişanesi olarak türkiye-ermenistan sınırında ortak bir anıtın dikilmesi teklifine de yer verildi.

başbakanlık internet sitesinde, 1915 olayları ile ilgili ermenice dahil 9 dilde yayınlanan mesajda; "20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz"  denilmişti.

kaynak: aa
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;