İnternet yasakları

TİB Twitter'a engeli kaldırdı

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Anayasa Mahkemesi’nin kararı gereği Twitter’a erişim engelini kaldırdı. TİB bu adımı Mahkeme'nin "İfade özgürlüğüne ağır müdahale" kararının ardından attı.

Konular: Türkiye
TİB'in kararı Anayasa Mahkemesi kararından yaklaşık 24 saat sonra geldi. [Reuters]

anayasa mahkemesi’nin çarşamba günü twitter’ın açılması yönünde verdiği karar bir gün sonra uygulandı. tamamen erişimi engellenen twitter, anayasa mahkemesinin kararıyla 14 gün sonra açıldı.

tib ilk olarak twitter'a erişimin engelleme gerekçesi olarak internet sitesine koyduğu mahkeme kararını siteden kaldırdı. sorgulama ekranında "telekomünikasyon iletişim başkanlığı tarafından uygulanan bir karar bulunamadı" ifadesi yer aldı. 

Twitter'a girmek için

twitter'a erişim engeli kalktı, ancak bunun bütün kullanıcılara yansıması birkaç saat sürecek. bunun sebebi ise her internet servis sağlayıcı (iss) bu engeli aynı anda kaldırmıyor. engel kaldırılsa bile dns ve diğer ayarların bilgisayarın hafızasından temizlenmesi için biraz zaman gerekiyor. bunlara ek olarak kullanıcıların (varsa) dns değişikliği ya da vpn kullanımı gibi yöntemleri normal duruma getirmeleri ya da kapatmaları gerekiyor. dns ve vpn'lerin eski haline getirilmesi twitter'a girmeye engel olmasa da internet trafiğinin yavaşlamasına sebep olduğu için eski haline döndürmek kullanıcılar açısından önemli bir nokta.

iphone'da vpn kaldırmak yetmiyor

ios işletim sistemini kullanan iphone sahipleri eğer vpn uygulaması kullanılıyorsa bu uygulamaları kaldırsalar bile twitter'e erişemeyebiliyorlar. erişim sağlamak için tunnel bear kullananlar iphone'da settings/general/profiles ve tunnel bear profiles'ı kaldırmaları gerekiyor. farklı vpn uygulamaları kullananların bu uygulamaları telefondan kaldırsa bile benzer ayarları yapmaları gerekiyor. bankacılık işlemlerinde güvenli bir erişim için vpn uygulamalarını mutlaka kapatmak ya da kaldırmak gerekiyor. iphone'da bu sorun varken android'de sadece vpn uygulamasını kaldırmak erişim için yeterli oluyor. 

tib'in açıklaması

tib daha sonra yaptığı basın açıklamasıyla erişim yasağının kalktığını duyurdu tib'in açıklamasında siteye bütünüyle erişimi egellemek yerine url bazlı engelleme, yani sadece şikayete konu olan içeriğin engellenmesi konusunda bir süredir twitter'la ortak bir mekanizma kurulması için çalışıldığı belirtildi. ancak bu sırada gelen anayasa mahkemesi kararını ve bu karara uyma zorunluluğunu hatırlatan tib, erişim engellenin kalkmasının bu mekanizmanın kurulması sürecini olumsuz yönde etkilememesi gerektiğini bildirdi. 

tib'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"21.03.2014 tarihli basın bildirimizde de belirtildiği üzere, mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmek üzere bir mekanizma kurulması halinde söz konusu tedbirin kaldırılması zaten öngörülmüştü.kamuoyunun da bildiği gibi idari mahkemelerde yargı süreci de devam etmektedir. fakat idari mahkemelerce yargı süreci tüketilmeden anayasa mahkemesinin kararlarına uyma zorunluluğu gereğince, twitter firmasının internet sayfasına erişim engellemesi kaldırılmıştır."

"bu dönemde twitter firması ile yapılan temaslar çerçevesinde bir irtibat mekanizması kurulması süreci de hızlanmıştır. verilen kararların, vatandaşlarımızın bireysel haklarının ve özel hayatlarının gizliliğinin ihlali gibi durumlarda, mağduriyetlerini gidermeye hız kazandıracak bu mekanizmanın kurulma sürecini olumsuz yönde etkilememesini temenni ediyoruz."

twitter'dan 'hoşgeldiniz' mesajı

erişim yasağının kalkması üzerine twitter'dan açıklama geldi. açıklamada, "türkiye'den gelen haberlerle cesaretlendik, türk kullanıcılar twitter'a yeniden hoşgeldiniz" denildi. 

youtube engeli sürüyor

 
twitter engeli kalktı, ancak youtube'a erişim engeli sürüyor. şirketlerin twitter'a göre daha fazla ticari ilişki içinde bulunduğu youtube'a yönelik engelin ne zaman kaldırılacağı bilinmiyor. bu konuda yapılan bir başvuru da bulunmuyor.  

anayasa mahkemesi kararı

anayasa mahkemesi sezgin tanrıkulu'nun da aralarında olduğu 3 kişinin twitter yasağıyla "hak ihlali" yaşandığına ilişkin bireysel başvurusunu çarşamba günü karara bağladı. mahkeme, yasağın "ifade özgürlüğüne ağır müdahale" olduğuna karar verdi. mahkeme tib'in siteye erişimi tümden engelleyemeyeceğini, sadece sakıncalı içeriği engelleyebileceğini belirtti, "hukuk dışı uygulamaya vakit geçirmeden son verilmeli" dedi. 

twitter'ın açılmasıyla ilgili bireysel başvurusu anayasa mahkemesi'nce kabul edilen chp'li sezgin tanrıkulu kararın gereğinin yapılması için perşembe günü sabah bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu'na (btk) başvuruda bulundu.

anayasa mahkemesi’nden önce ankara 15. idare mahkemesi, tib’in twitter'a erişimi engelleyen kararının yürütmesini durduma kararı vermişti. anayasa mahkemesi ise idare mahkemesi'nin kararını uygulamak için 30 günlük süresi olan tib'in "bu süreyi beklemeden hukuksuzluğa son vermesi" kararı aldı.

'twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız'

başbakan erdoğan, 20 mart perşembe günü bursa mitinginde "twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız" dedi: 

"bu twitterlar falan var ya şimdi mahkeme kararı çıktı, twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız. uluslararası camia ne der hiç beni ilgilendirmiyor. bunun özgürlükle alakası yok. özgürlük birinin mahremine girmek değildir. buna fırsat vermeyeceğiz. süratle bu adımı atıyoruz. niye? burada ülkemin güvenliği söz konusu. ülkeme fitne fesat sokmak isteyenler karşısında türkiye cumhuriyeti devletini bulacaktır."

erdoğan’ın bu konuşmasının ardından gece 23:00 sularında tib tarafından twitter’a erişim engellenmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;