Kafkasya

Tiflis, demiryolunu sorguluyor

Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki projeyi inceleyeceklerini belirten Başbakan İvanişvili, ekonomik kaygıları gündeme taşıdı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Bakü'ye gidecek

Facebook mesajı

2014'te bitiyor

Başbakan, "Proje hayata geçtikten sonra mevcut demiryollarımızda yük taşımacılığı azalabilir" dedi. [Reuters/arşiv]

gürcistan başbakanı bidzina ivanişvili, bakü-tiflis-kars demiryolu projesini çok ilginç bulduğunu ancak ekonomik bazı endişeleri olduğunu söyledi.

hükümetinin demiryolu için ayrılan 600 milyon dolarlık fonla ilgili soru işaretleri olduğunu belirten ivanişvili, "jeopolitik açıdan ilginç bir proje ama proje ile ilgili ekonomik anlamda soru işaretleri var" dedi.

basın toplantısında konuşan ivanişvili, projenin hayata geçmesiyle gerçekleşecek muhtemel olumsuzlukları gündeme taşıyarak "proje hayata geçtikten sonra hem mevcut demiryollarımızda hem de limanlarımızda yük taşımacılığı azalabilir" dedi.

bakü yolcusu

rusya’ya yakınlığı ile tanınan ivanişvili, bir gürcü gazetesine yaptığı açıklamada da, demiryolunun işlevselliğini sorguladığını söylemişti.

iki ay önce iktidara gelen ivanişvili, ilk resmi yurtdışı seyahati için çarşamba günü azerbaycan'ın başkenti bakü'ye gidiyor. başbakan'ın demiryolu meselesini bu ziyarette de gündeme getireceğini belirtti.

güney kafkasya’yı türkiye üzerinden avrupa’ya bağlayacak olan bakü-tiflis-kars demiryolu projesi, ilk kez 1993'te gündeme geldi. azerbaycan ile ermenistan arasındaki karabağ savaşı’ndan sonra, azerbaycan ve türkiye, ermenistan ile sınırı kapamıştı. daha önce güney kafkasya’yı ermenistan üzerinden türkiye’ye bağlayan gümrü-tiflis-kars demiryolu da bu sebeple 20 yıldır devre dışı.

güney kafkasya demiryolu ağının omurgasını, 1800'lerin sonunda tamamlanan bakü-tiflis hattı oluşturuyor. proje kapsamında bu hat modernize edilecek. kars ile gürcistan’ın güneyindeki akhalkalaki arasında ise 105 kilometre uzunluğunda yeni hat döşenecek. böylece bakü ile kars arasında toplam 826 kilometre uzunluğunda bir yol oluşacak.

projenin temeli, temmuz 2008’de atılmış, ancak bir ay sonra patlak veren gürcistan-rusya savaşı projeyi geciktirmişti. buna rağmen, azerbaycan geçen sene gürcistan’a vereceği kredinin ilk kısmını ödedi. demiryolunun bitiş tarihi de 2010'dan 2014'e ertelenmişti.

plana göre inşaat bir sene içinde başlayacak, ancak ivanişvili, gürcistan’ın daha fazla teşviğe ihtiyacı olduğunu söylüyor.

saakaşvili facebook'tan seslendi

öte yandan, ivanişvili'nin demiryolu çıkışına ülkesi ve gürcistan'dan tepkiler var. seçimlerde ivanişvili'nin partisine karşı kaybeden cumhurbaşkanı mihail saakaşvili, facebook sayfasına projenin askıya alınmasından endişe duyduğunu, projenin bölge için çok önemli olduğunu yazdı.

ivanişvili, cumhurbaşkanı saakaşvili’nin partisini dokuz yıllık iktidarına son veren ‘gürcistan rüyası’ koalisyonunun başı olarak, 1 ekim seçimlerinin ardından başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

ivanişvili’nin açıklamasına azerbaycan'dan da benzer tepkiler geldi. azerbaycan ulaştırma bakanlığı sözcüsü namık hasanov, azerbaycan’ın gürcistan’a projeyi tamamlaması için 775 milyon dolarlık kredi vereceğini hatırlattı .

hasanov,  "azerbaycan tarafı olarak projenin bölgemiz ve ötesi için büyük stratejik ve ekonomik öneme sahip olduğundan şüphe duymuyoruz. bu hat aynı zamanda bölgesel güvenliğe de katkı sağlayacak. azerbaycan uluslararası anlaşmalardaki rolünü yerine getirmiştir ve ortaklarından da aynı tavrı beklemektedir" dedi.
 

eski anlaşmalar gözden geçirilecek

gürcistan başbakanı, düzenlediği basın toplantısında, eski yönetimin uluslararası şirketlerle yaptığı anlaşmaları da tekrar gözden geçireceklerini dile getirdi.

yapılan işlerin ülkeye ne derece faydalı olduğunun yakında açığa çıkacağını vurgulayan ivanişvili, ‘korkutan’ yatırımcıların ülkeden uzak tutulması için hükümetin ‘dikkatlice’ hareket edeceğini ifade etti.

daha önceki hükümet tarafından imzalanan projelerin ve anlaşmaların hepsinin ülkeye faydalı olmadığını belirten ivanişvili, “bu projeleri gözden geçirmeyi planlıyoruz. ama bunu işletmecileri korkutmadan ve diğer ülkeler ile ilişkilerimizi mahvetmeden yapmak istiyoruz” dedi.

adaylık düşünmüyor

ivanişvli, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayı düşünmediğini de ilan etti.

anayasada cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanması yönünde yapılan değişikleri hatırlatan ivanişvili, "görevimi değiştirmek istemiyorum. halkıma hangi görevde daha fazla yararlı olacaksam, o görevde bulunacağım" dedi.

şahsi adayının milletvekili vakhtang khmaladze olduğunu açıklayan ivanişvili, kesin adayın 'gürcistan rüyası' koalisyonu tarafından ortaklaşa belirleneceğini ifade etti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;