Gülen örgütü soruşturmaları

Tırları durduran 17 askere tutuklama

2014 yılı başında Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulmasına karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan 34 muvazzaf askerden 17'si tutuklandı.

Konular: Türkiye
34 askerden 17'si tutuklandı. [Fotoğraf: AA]

"selam tevhid" olarak bilinen soruşturmada usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin gülen cemaati'ne karşı yürütülen soruşturma kapsamında mahkemede ifadesi alınan 32 muvazzaf askerden 17'si tutuklandı.

17 aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile su yüzüne çıkan hükümet - cemaat kavgasının en hararetli ayaklarından biri de bu tır aramalarıydı. başbakan recep tayyip erdoğan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "jandarma kullanıldı" derken, hükümet yetkilileri de araçların mit kontrolünde suriye’ye insani yardım götürdüğünü ve savcıların arama yetkisi olmadığını söyledi. 

19 ocak'taki olayda adana valisi arama emrini veren savcıya tırların mit'e ait olduğunu bildirmiş ve aramayı durdurmasını istemişti. ancak savcı bu isteğe karşı çıkmıştı. mit personelinin tırlarla ilgili görevini belirten bir yazı gönderilmesi üzerine araçlar serbest bırakılmıştı. olayın ardından önce savcı daha sonra da operasyonu yapan jandarma komutanı görevden alınnmıştı

'kudüs ordusu terör örgütü'

tırların aranmasını da kapsayan soruşturma  istanbul cumhuriyet başsavcılığı terör ve örgütlü suçlar bürosu tarafından yürütülürken, 22 temmuz'da yapılan operasyonda, aralarında istanbul terörle mücadele şubesi'nin eski müdürü yurt atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı. soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda şubat 2015'te düzenlenen ikinci operasyonda, ''terör örgütü kurmak ve yönetmek', "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "türkiye cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı vermişti. operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden 17'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. bu operasyonda gülen cemaati lideri fethullah gülen ve taraf gazetesi yazarı emre uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

'kudüs ordusu terör örgütü'' soruşturmasında usûlsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin ''paralel yapı"ya yönelik 22 temmuz'dan bu yana yürütülen soruşturma kapsamında toplam 28 kişi tutuklanmıştı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;