Bilim-Teknoloji

TRT 4K yayına başlıyor

TRT televizyonu 4K yani Ultra HD görüntü kalitesinde yayın yapmaya başlıyor. Şimdilik test aşamasında olan yayınlar TRT 4K'da uydu üzerinden izlenebilecek.

Konular: Bilim-Teknoloji
TRT 4K bugün İstanbul'da düzenlenen bir basın toplantısı ile deneme yayınlarına başladı
TRT 4K bugün İstanbul'da düzenlenen bir basın toplantısı ile deneme yayınlarına başladı [Fotoğraf: Özgür Çetin - Al Jazeera]

trt bugünden itibaren 4k yani ultra hd çözünürlüğünde yayın yapmaya başlıyor. televizyonun trt 4k isimli yeni kanalı şimdilik belli saatlerde 4k yayın yapacak. önümüzdeki yıldan itibaren yayınların tamamının 4k çözünürlüğünde yapılması planlanıyor. 

özel alıcı gerekiyor

türksat üzerinden yapılacak deneme yayınlarını 4k çözünürlüğünde izleyebilmek için uyumlu bir televizyona ek olarak 4k uyumlu uydu alıcısı gerekecek. şu an türkiye’de çok yeni bir teknoloji olduğu için 4k uydu alıcı sayısı çok fazla değil. ancak trt ile işbirliği yapan vestel, 4k destekli yerli uydu alıcısı ürettiğini açıkladı. şimdilik televizyonlar üzerinde bütünleşik olarak bu teknoloji bulunmayacak. ancak önümüzdeki aylarda üzerinde 4k destekli uydu alıcısı olan televizyonlar da satışa sunulacak. 

yayınları izleyebilmek için uydu alıcısının ayarlarını aşağıdaki gibi yapmak gerekiyor:

frekans: 12123 mhz
polarizasyon: yatay (h)
sembol oranı: 15000

eğer uydu alıcısı 4k desteğine sahip değilse yayınlar daha düşük çözünürlükle izleniyor. 

fiyatlar düştü

4k yani ultra hd, 3840x2160 piksel çözünürlük sunuyor. günümüzde bu çözünürlüğü destekleyen birçok televizyon satılıyor. bu televizyonlar önceleri çok pahalı olsa da şu anda piyasada 2000 tl’den başlayan fiyatlarla 4k destekli bir ürün satın alınabiliyor. 

4k yayıncılığın bir tarafında ise içerik üretimi yer alıyor. kamera ve fotoğraf makineleri içinde bu çözünürlüğü destekleyen modellerin sayısı da giderek artıyor. piyasada birçok markanın amatör ya da profesyonel pazara hitap eden 4k çözünürlük sunan video kamera ve fotoğraf makinesi bulunuyor. aksiyon kamerası gopro ve sony'nin action cam modellerinin 4k desteği sunan sürümleri de mevcut. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;