Donald Trump

Trump görevine başladı

ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump, yemin ederek görevine başladı.

Konular: Donald Trump, ABD

8 kasım 2016'daki seçimleri kazanan donald trump, abd kongresindeki törende yüksek mahkeme başyargıcı john roberts'ın huzurunda yemin ederek abd'nin 45. başkanı oldu. dış politikayla ilgili olarak, "eski ittifakları güçlendireceğiz ve yenilerini kuracağız" diyen abd'nin yeni başkanı, "modern dünyanın radikal islami terörizme karşı birleşerek yeryüzünden sileceği" ifadesini kullandı.

trump konuşmasında, şu ifadeleri de kullandı:

"bugün sadece yönetim bir partiden diğerine geçmiyor; aynı zamanda gücü washington'dan halkın kendisine geri veriyoruz.

bugünden itibaren sadece amerika öncelikli olacak. harekete geçme zamanı geldi. bugün ettiğim yemin, tüm amerikalılara bağlılık yeminidir.

abd yeniden kazanmaya başlayacak. istihdamı geri getireceğiz. sınırlarımızı geri getireceğiz. zenginliğimizi geri getireceğiz.

insanlarımızı devlet yardımından kurtarıp çalışmasını sağlayacağız. ülkemizi amerikalıların emeği ve elleri ile yeniden inşa edeceğiz.

amerikan malı al, amerikalı işçi çalıştır. dünya ülkelerinin dostluğu ve iyi niyetini gözeteceğiz ancak bunu yaparken ülkelerin kendi çıkarlarına öncelik verme hakkına saygı duyacağız."

Trump ve oğlu, tören sırasında Obama ile de konuştu.
[[Reuters]]

bakan çavuşoğlu da katıldı

devir teslim törenlerine katılmak üzere washington'da bulunan dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ile başbakanlık danışmanı ihsan durdu da yemin töreninde yer aldı.

tören öncesi gösteri

trump’ın yemin töreni öncesi, başkent washington'da siyah giymiş, maskeli protestocular, mağazaların ve restoranların camlarını kırdı. polis, göstericileri biber gazı kullanarak dağıttı.

sabah saatlerinde de eşcinsel hakları savunucuları tören alanına yürümek istedi ancak polis göstericilerin alana girmesine izin vermedi. 

abd'nin farklı eyaletlerinden çok sayıda trump destekçisi de yemin törenini izlemek üzere washington'a gitti. trump karşıtı ve destekçileri arasında ara ara sözlü sataşmalar da yaşandı. 

@potus hesabı sıfırlandı

abd'nin 44. başkanı obama'nın kullandığı resmi twitter hesabı @potus (president of the united states) sıfırlanarak trump yönetimine teslim edildi.

obama'nın hesabının adı, @potus44 olarak değiştirildi, paylaşımları ve takipçileri de o hesaba aktarıldı.

kaynak: aa ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;