Afrika

Tunus çıkış arıyor

Tunus'ta Sendikalar Birliği, En Nahda liderliğindeki hükümet yerine teknokrat kabinesi kurulmasını içeren bir plan hazırladı. Plana 48 saat içinde cevap bekleniyor.

Tunus'ta uzlaşı çabaları sürüyor [Aljazeera]

tunus'un en büyük işçi kuruluşu sendikalar birliği ülkede yaklaşık iki aydır süren siyasi krizi çözmek için salı akşamı yeni bir yol haritası önerdi. sol eğilimli sendikanın önerdiği yol haritası, bir hafta içerisinde hükümeti kurması için ulusal düzeyde kabul görecek bir isim üzerinde karar kılınmasını öngörüyor. üzerinde ittifak edilen kişi iki hafta içerisinde teknokrat hükümeti kurma çalışmalarını yürütecek. kurulacak hükümette yer alan kişiler seçimlerde aday olamayacaklar.

sunulan plana göre kurucu milli meclis de eş zamanlı olarak çalışmalarına yeniden başlayacak. meclisin çalışmaları dört hafta ile sınırlı olacak. bu süre içerisinde uzmanların da yardımı alınarak anayasanın yazımı tamamlanacak. meclis aynı zamanda seçim tarihini belirleyecek ve bağımsız seçim komitesini atayacak.

sendikalar birliğinden bir yetkili reuters haber ajansına, siyasi partilere sunulacak bu öneriye 48 saat içerisinde cevap beklediklerini söyledi. önerinin kabul görmesi durumunda ulusal diyaloğun önümüzdeki hafta başı başlaması bekleniyor.

tunus’ta geçiş dönemi muhalif politikacı muhammed brahimi’nin 25 temmuzda öldürülmesi üzerine krize girmişti. muhalefet, islami en nahda hareketi'nin çoğunlukta olduğu kurucu milli meclisin feshedilmesi ve geçici hükümetin istifa etmesi talebiyle gösteriler düzenlemişti. bazı meclis üyteleri istifa etmiş, meclis'in oturumları askıya alınmıştı.

iktidarın büyük ortağı en nahda hareketi ise hükümetin, ulusal diyalog görüşmelerinin başlamasından önce istifa etmesi düşüncesini reddediyor. görevdeki geçici hükümet daha önce yaptığı açıklamada ulusal diyaloğun başlaması durumunda istifa edeceğini açıklamıştı. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;