Tunus

'Tunus diktatörlük dönemine dönmesin'

Tunus’taki seçimde Nida Tunus Hareketi'ne yenilen Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, ülkede diktatörlüğün yeniden döneceğine dair endişelerin bulunduğunu söyledi. Nida Tunus Hareketi ise, ülkede diyalog ve ulusal ittifakı koruyacağına dair sözlerini yeniledi.

Konular: Tunus, Ortadoğu
Tunus'taki Nahda Hareketinin Lideri Gannuşi, Tunus'un diktatörlük dönemine dönmesinden endişelerini dile getirdi. [Fotoğraf: AA]

başkent tunus'ta basın toplantısı düzenyeyen konuşan raşid gannuşi, "diktatörlük, tek parti yönetimi ve devlet kurumlarına hegemonyanın geri döneceğine dair endişeler var" dedi.

gannuşi, nahda hareketi'nin, istikrarı ve devrimin hedeflerini koruyan tüm seçeneklere açık olduğunu kaydederek, "geçmiş günlere dönmek yok. anayasada yer aldığı şekilde özgürlüklerin yerine getirilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

parti olarak, ortaklık ve milli birliği korumayı esas alan siyaset izlediklerini dile getiren gannuşi, tunus'un hâlâ istişare ve uzlaşı yönetimine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

gannuşi, genel seçimlerden birincilikle çıkan nida tunus (tunus'un sesi) partisi ile ittifak kurulması ihtimaliyle ilgili "nahda hareketi'nin önceliğinin tunus halkına hizmet etmek" olduğunu vurgulayarak, "tunus geniş taban ve uzlaşıyla yönetiliyor. nahda, halka hizmet eden tüm seçeneklere açık" ifadelerini kullandı.

nida tunus'tan 'çoğulculuk' vurgusu

parlamento seçimlerden yüzde 39 ile birincilikle çıkan nida tunus hareketi, mevcut siyasi sürecinin istikrarlı ve başarılı bir şekilde ilerleyebilmesi için diyalog ve ulusal ittifak düşüncelerini koruyacağına dair sözlerini yineledi.

hareket, yayınladığı bildiride ülkede tüm siyasi partilere ittifak ve siyasi sürecin diyalogla yürütme çağrısında bulundu. bildiride, parlamento seçimlerinde halkın demokratik tavrının cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de başarılı geçmesi için bir gelenek olarak benimsenmesi istendi.    

tunus bağımsız yüksek seçim kurulu başkanı şefik sarsar, 217 sandalyeli parlamentoda nida tunus partisi'nin oyların yüzde 39,17 ile 85 milletvekili çıkardığını, onu 69 sandalyeyle nahda hareketi'nin takip ettiğini açıklamıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;