Tunus

Tunuslu mühendisi Mossad mı öldürdü?

Tunus'ta geçen perşembe bir suikast sonucunda öldürülen Hamas mensubu uçak mühendisinin ölümü henüz aydınlatılabilmiş değil. Şüpheler İsrail İstihbaratı Mossad'a odaklanmışken, Tunus hükümeti olayda yabancı unsurların varlığının kesinleştiğini açıkladı.

tunus’un safakes kentinde bir ölüm vakası. geçen perşembe gününde yaşanan olayda hayatını kaybeden tunuslu bir mühendis ve mucitti. ilk başta bu ölüm arap medyasında çok büyük bir yankı bulmadı. ta ki birkaç saat sonra hamas’tan gelen açıklamaya kadar...

hamas’ın askeri kanadı izzeddin kasam tugayları’ndan gelen açıklamada, evinin önünde suikasta uğrayan 49 yaşındaki tunuslu mühendis muhammed zevvari’nin hamas mensubu olduğu belirtildi.

açıklamada, zevvari’nin özellikle 2014’teki son gazze savaşında kullanılan insansız hava araçları programında önemli rol oynadığı bilgisi verildi ve bu suikasttan israil sorumlu tutuldu.

eski tunus hava yolları pilotu olan zevvari, izzeddin kassam tugayları’nın, örgüte mensup olduğunu açıkladığı filistinli olmayan ilk isim.

[[Fotoğraf: Sosyal medya]]

mossad’ın parmak izleri

tunus hükümeti, pazar akşamı yaptığı açıklamada ulaşılan son incelemelerde olayda yabancı unsurların varlığının kesinleştiğini açıkladı. soruşturma kapsamında biri kadın 6 kişi göz altına alınmıştı.

tunuslu ünlü televizyon programcısı, gazeteci burhan besis, cumartesi günü yerel basına yaptığı açıklamada, zevvari suikastının israil gizli servisi mossad tarafından yapıldığını öne sürmüştü.

mossad daha önce filistin dışında hamas’la bağlantılı kişilere suikast düzenlemişti.

dubai’de 2010’da hamas’ın askeri komutanı mahmut mabhuh, şam’da  2004’te izzeddin kassam tugayı komutanı izzeddin şeyh halil de suikastla öldürülmüştü.

birleşik arap emirlikleri, dubai’deki suikasttan mossad’ı sorumlu tutmuştu.

israil kanalı olay yerinden yayın yaptı

israil’in kanal 10 televizyonunun suikasttan sonra zevvari’nin evinin önünden görüntülü haber yapması ve daha sonra tunus'un başkentinden canlı yayın yapması tartışılan bir başka konuydu.

[[Fotoğraf: Sosyal medya]]

israilli kanalın muhabiri moav vardi’nin öldürülen mühendisin evinin önünde suikastın izlerini incelemesi, komşularıyla konuşması ve onlara sorular sorması arap dünyasında tepki buldu.

tunus medya sendikası, israilli muhabirin yaptığı yayını bir ‘utanç damgası’ olarak nitelendirdi, bunun tunus’un filistin davasıyla ilgili tavrına bir darbe olduğunu ifade etti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;