Tunus

Tunus'ta hükümet güvenoyu alamadı

Tunus'ta Habib es-Sıyd'ın başını çektiği koalisyon hükümeti güvenoyu alamadı.

Konular: Tunus

parlamentoda sıyd hükümetine 118 "hayır" oyuna karşılık sadece 3 "evet" oyu çıktı.

217 sandalyeli mecliste 148 milletvekili oylamaya katıldı. oylamada  27 milletvekili çekimser kaldı.

öte yandan oylama öncesinde konuşma yapan başbakan sıyd "oylamanın aleyhime sonuçlanacağını biliyorum." dedi.

başbakan sıyd liderliğindeki hükümet, görevine şubat 2015'te başlamıştı.

cumhurbaşkanı el-baci kaid es-sibsi'nin 10 gün içinde yeni bir ismi hükümeti kurmakla görevlendirmesi gerekiyor.

al jazeera'ye konuşan siyaset bilimci yusuf şerif, tunus'ta hükümetin güvenoyu alamamasının sadece bu ülke değil tüm bölge için önemli bir gelişme olduğunu savunurken, "tunus'ta ilk kez bölye bir şey gerçekleşti. ilk kez bir hükümet meclis'te güvenoylamasına gitti, ve güvenoyu alamadı" dedi. 

bunun ülke ekonomisi için 'kötü bir haber' olacağı yorumunu yapan şerif, "bu, farklı syiasi partiler ve aktörler arasında günler, haftalar ve aylar sürecek müzakerelerin kapısını açacak. yeni hükümet kurulup, güven oyu alana dek büyük projeler de duracak" dedi. 

güvenoyu tazelenmesine giden süreç

cumhurbaşkanı el-baci kaid es-sibsi, haziran ayı başlarında sıyd hükümetinin miadını doldurduğunu dile getirerek, tunus'ta ulusal birlik hükümeti kurulması yönünde bir girişim başlatmıştı. siyasi kaynaklar da cumhurbaşkanının istifasını istediği başbakan sıyd'ın hükümet değişiminin meclis tarafından yürütülmesi gerektiği görüşünde ısrar ettiğini belirtmişti.    

başbakan sıyd, 20 temmuz'daki açıklamasında, ülkedeki bazı parti ve tarafların istifa etmesi için baskı yaptığını belirterek, kendisinin meclisten hükümeti için güvenoyu tazelenmesi talebinde bulunmayı seçtiğini söylemişti.

meclis başkanı muhammed nasır da 22 temmuz'da düzenlediği basın toplantısında tunus anayasası'nın 98'inci maddesi uyarınca hükümetin güvenoyu tazeleme talebinin meclisteki birimler tarafından değerlendirilerek kabul edildiğini açıklamış, güven oylamasının genel kurulda 30 temmuz'da yapılacağını duyurmuştu.

tunus'ta koalisyon ortağı afak tunus partisi meclisteki grubuna, güven oylamasında sıyd hükümetine destek vermemeleri ve aleyhte oy kullanmaları çağrısı yapmıştı.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;