2014 FIBA Dünya Kupası

Türkiye çeyrek finalde elendi

FIBA Dünya Kupası çeyrek final maçında Türkiye, Litvanya'ya 73-61 mağlup oldu ve elendi. Litvanyalı oyuncuların üç sayılık basketleri fark yarattı.

Konular: Spor, Basketbol
Türkiye, Finlandiya ve Avustralya'yı son saniyelerdeki basketleriyle mağlup etmişti. [Fotoğraf: AA]

savunmadaki başarısıyla ilk çeyreği önde bitiren türkiye, ikinci çeyrekte rakibin üç sayılık atışlarını durduramadı. son çeyrekte farkı açmaya başlayan litvanya, salondan galip ayrıldı. 

litvanya'da 19 sayı atan seibutis, maçın en skorer oyuncusu oldu.

litvanya'nın yarı finaldeki rakibi slovenya'yı 119-76 yenen abd olacak.

maçtaki ilk basket litvanya'dan geldi. türkiye, kerem gönlüm'ün smaçıyla 2-2'lik eşitliği yakaladı. savunmada çok başarılı olan türkiye, ilk beş dakika sonunda 14-6'lık üstünlüğü yakaladı. ilk çeyrek 18-13 türkiye'nin üstünlüğü ile tamamlandı.

ikinci çeyrekte litvanya, darjus lavrinovic'in üst üste attığı üç üç sayılık basketle beş dakika geride kalırken 24-23 öne geçti. litvanya bu çeyrekte bir dakika kala 31-26 ile beş sayılık farkı yakaladı. litvanya ilk yarıyı 33-28 önde bitirdi.

üçüncü çeyreğin başında litvanya farkı sekiz sayıya çıkarsa da türkiye 10-0'lık seriyle 38-36 öne geçti. üç sayılık basketlerle yeniden öne geçen litvanya, bu çeyreği 47-44'lik üstünlükle tamamladı.

son çeyrekte üç sayılık basketler bulmaya devam eden litvanya salondan galip ayrıldı.

ergin ataman: dış atışlar sonucu belirledi

türk milli basketbol takımı başantrenörü ergin ataman, dış atışların maçın sonucunu belirlediğini ifade ederek, "sonucu belirleyen en önemli faktör, litvanya takımının dış atışlarda 19'da 10 gibi müthiş bir yüzdeyle oynaması, bizim de bulduğumuz hiçbir dış atış pozisyonunu değerlendirememizdir. 18'de 3 ile yüzde 17'lik yüzdeyle bu maçı kazanmanız mümkün değildi" diye konuştu.

dış atış sorununu gördüğü için oyunun genelinde daha çok kerem gönlüm ve ömer aşık ile içeriye yüklenmeye çalıştıklarını ifade eden ataman, bu anlarda da maçın hakemlerinin kötü kararlar verdiklerini söyledi.

türk milli takım başantrenörü ataman şöyle devam etti:

"maçın hakemlerinin feci bir yönetimi vardı. ömer aşık 28 dakika oynamış, bir sürü top eline değmiş ve sadece 1 defa faul atış çizgisine gitmiş. birçok pozisyonda sürekli iterek, faulle onu durdurdular. bu denli sertliğe prim verilince hücum etmen imkansız hale geliyor. başa baş geldiğimiz üçüncü periyodun son saniyesinde de hakemin bir hatası var. belki litvanya adına sayıydı ama cedi'nin ayağı dışarıdaydı. fiba'nın artık bu kuralları değiştirmesi lazım. artık avrupa ligi'nde bu tip pozisyonlarda mönitöre bakılıyor ve öyle karar veriliyor. burada ise 3 hakem toplanıyor, 30 saniye konuşuyorlar ve basketi veriyorlar. bunlar önemli kararlar. çünkü son periyoda 1 sayı ya da 3 sayı ile gitmek var."

türkiye'nin dünya kupası'nı ilk 8'de bitirmesinin iyi olduğunu ancak şampiyonanın genel değerlendirmesini şimdi yapmayacağını kaydeden ataman, litvanya'yı tebrik ederek, basın toplantısını sonlandırdı.

c grubu'nu abd'nin ardında ikinci bitiren türkiye, ikinci turda avustralya'yı emir preldzic'in iki üçlüğü sayesinde tek sayı farkla yenerek çeyrek finale çıkmıştı.

d grubu'nu birinci bitiren litvanya ise ikinci turda yeni zelanda'yı 76-71'lik skorla geçmişti.

türkiye, litvanya randevusuyla birlikte tarihindeki 921'inci maçına çıktı. türkiye 921 maçta 469 galibiyet, 451 yenilgi ve bir beraberlik aldı.

fiba dünya kupası'nda diğer çeyrek final eşleşmeleri:

10 eylül çarşamba
19.00 sırbistan-brezilya (madrid)
23.00 fransa-ispanya (madrid)

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;