2020 Avrupa Futbol Şampiyonası

Türkiye Euro 2020'den vazgeçti

Türkiye Futbol Federasyonu, Euro 2020 yarı final ve final maçlarına adaylık başvurusu yapmaktan vazgeçti.

Konular: Spor, Futbol
Türkiye, farklı şehirlerde oynanacak Euro 2020 için İstanbul ile ön başvuru yapan adaylar arasındaydı. [AA-Arşiv]

federasyon, 13 avrupa şehrinin ev sahipliğinde yapılacak ve 2020 yılında düzenlenecek şampiyonaya aday olmama kararı aldı.

tff yönetim kurulu'nun açıklamasında, "türkiye böyle bir turnuvayı stadyumları, iletişim alt yapısı, seyahat ve konaklama olanakları ve bunların da üzerinde futbol sevgisiyle tek başına yapabilecek bir ülke konumundadır. yönetim kurulumuz bu nedenle bugün uefa euro 2020 yarı final ve final müsabakalarına talip olmama kararı almıştır" denildi.

türkiye'nin turnuvanın tamamını düzenleyecek güçte olduğunun altını çizen tff, bu yüzden euro 2024'ün tamamını almak üzere bir adaylık çalışması başlatma kararı aldığını da açıkladı.

spor yazarı bağış erten, al jazeera'ye yaptığı açıklamada, kupaya aday olmama kararını federasyonun değil, siyasilerin vermiş olabileceğini söyledi:

"çok şaşırtıcı bir karar. türkiye en güçlü adaylardan biriydi. hatta uluslararası kamuoyunda türkiye’nin yarı final ve finale ev sahipliği yapmasına garanti gözüyle bakılıyordu. üstelik 2024'te kupaya tek ülkenin ev sahipliği yapacağının da garantisi yok. bu, çok anlaşılır bir karar değil. bence, spor iradesinin değil, siyasi iradenin aldığı bir karar."

akşam gazetesi spor müdürü hakan yaşar ise kararın yerinde olduğu görüşünde:

"bunca stat yatırımı yapıp sadece olimpiyat stadyumu'nda 2020 avrupa şampiyonası yarı finali ve finali oynatmak çok da doğru durmuyordu. bu nedenle üç maç yerine 51 maça ev sahipliği yapmak tercihi son derece doğru. tabii 2020 için favori iken 2024 yarışında rakiplerimiz olacaktır. onu da artık bize söz veren uefa başkanı michel platini düşünsün."

türkiye daha önce 2008, 2012 ve 2016 için de adaylık başvurusunda bulunmuş ancak organizasonu alamamıştı.

uefa icra kurulu, euro 2020 şehirlerini 25 eylül 2014 tarihinde açıklayacak.

iki adaylık gidişatı değiştirdi

euro 2016'yı bir oyla fransa'ya kaptıran türkiye, 2020'ye tek başına adaydı ve şansı çok yüksek görünüyordu.

ancak türkiye'nin 2020 yaz olimpiyatları'na da aday olması ve iki büyük organizasyondan birini seçmesi konusunda ioc ve uefa'dan baskı görmesi, sürecin gidişatını değiştirdi.   

michel platini, 2012 avrupa şampiyonası finalinden bir gün önce, 2020'nin avrupa'nın çeşitli şehirlerinde oynanması fikrini kamuoyu ile paylaşmış, ocak 2013'te bu öneri uefa icra kurulu tarafından onaylanmıştı.

uefa'nın fransız başkanı, "şampiyonanın 60'ıncı yılını gerçekten özel bir organizasyonla kutlayacağız. turnuvayı gerçek anlamda futbolseverlerin ayağına götüreceğiz" demişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;