Türkiye - İsrail ilişkileri

Türkiye-İsrail anlaştı

Türkiye ile İsrail anlaştı, mutabakatın detaylarını iki ülkenin başbakanları aynı anda açıkladı. Hamas, anlaşma ile ilgili yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına ablukanın hafifletilmesi yönündeki çabaları için teşekkür ederiz" dedi.

[Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

türkiye ile israil, mavi marmara saldırısı sonrası gerilen ilişkilerin normalleşmesi için mutabakata vardı. saat 13:00'te başbakan binali yıldırım ankara'da, israil başbakanı binyamin netanyahu da roma'da kameraların karşısına geçti. eş zamanlı olarak mutabakatın detaylarını açıkladılar.

hamas anlaşmayla ilgili olarak "cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ve türk halkının, gazze'deki halkımıza olan destekleri ve ablukanın hafifletilmesi yönündeki çabalarını takdir eder, kendilerine teşekkür ederiz" açıklamasını yaptı.

anlaşma salı saat 11:00'da görüşmelerin tarafları olan feridun sinirlioğlu tarafından ankara'da, dore gold tarafından da kudüs'te imzalanacak.

binali yıldırım, "gazze'deki ambargo türkiye'nin öncülüğünde kalmış oluyor" dedi, "önümüzdeki cuma günü ilk gemimiz israil'in aşdod limanı'na 10 bin tonu aşkın insani yardımla birlikte hareket edecek" diye konuştu. yardımlar afad koordinasyonunda olacak.

başbakan yıldırım, "mutabakat metni yarın (salı günü) türkiye tarafından dışişleri müsteşarımız ve israil tarafından muhatabı ile imzalanacak. imzadan sonra onay süreçleri var. israil'de onay kabinede, bizde ise meclis’te tamamlanmış olacak. sonra en kısa sürede büyükelçilikler faal hâle getirilecek ve büyükelçilerin ataması yapılmış olacak" ifadelerini kullandı.

israil'in, mavi marmara saldırısında yakınlarını kaybedenlere 20 milyon dolar tazminat ödeyeceğini de açıklayan yıldırım, "gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik, su ihtiyacının karşılanması için hemen çalışmalara başlatacak. 200 yataklı filistin-türkiye dostluk hastanesinin iç donanımlarının da yapılarak bir an önce hizmete alınması mutabakatta anlaşılan bir diğer husus" dedi. toki'nin de gazze'deki konut peojesinin önünün açıldığını belirtti.

buna göre anlaşma ile cenin'deki erez sanayi bölgesinin yapılmasının da önü açılmış oldu.

netanyahu: gazze'ye denizden abluka devam edecek

israil başbakanı benyamin netanyahu ise, şu açıklamayı yaptı:

"türkiye ile anlaşmamız sonrasında da gazze’nin denizden ablukası devam edecek. bu bizim için en önemli güvenlik çıkarıdır. bu konuda ödün vermeye hazır değildim. bu konu, hamas’ın gücünü artırmasını engellememiz için gerekli ve önceden nasılsa öyle devam edecek.

istikrarsız bölgeye istikrar getirmek istiyoruz. israil ve türkiye bölgedeki iki önemli güç. anlaşmazlıklarımız istikrar için iyi değil.

bu anlaşma türkiye’den israil’i hedef alan herhangi bir terörist eylemi engelleyecektir.

ankara’yla anlaşma, israil’in avrupa’ya doğalgazı türkiye aracılığıyla göndermesi için yol açıyor."

netanyahu'nun, "denizden ambargo sürecek" açıklaması, aynı dakikalardaki basın toplantısında başbakan binali yıldırım'a da soruldu. yıldırım buna şöyle yanıt verdi:

"biz ilişkilerin normale dönüştürülmesini konuşuyoruz. diplomatik ilişkilerin iki ülke arasında normalleşmesi... o bir başlasın, hangi konuda ne kadar işbirliği yapılacağı iki ülkenin gayretleriyle doğru orantılı. mutabakatın içeriği bellidir. söylenen ne olursa olsun sonuç gazze'de, filistin’de temel ihtiyaçlarını karşılayamayan kardeşlerimize erişimin sağlanmasıdır. olayı böyle görmemiz lâzım."

hamdan: türkiye'nin kararı

gazze'nin yönetimini elinde tutan hamas'tan ise mutabakat açıklanmadan birkaç saat önce konuyla ilgili tepki geldi. hamas dış ilişkiler sorumlusu usame hamdan'a bir gazeteci, "israil-türkiye anlaşmasının hamas'ın da kabulüyle gerçekleştiğini, hamas siyasi büro şefi halid meşal'in cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'la görüştüğünü ve anlaşma detaylarını kendisinden öğrendiğini" söyledi. hamdan bunun "gerçeği yansıtmadığını ve anlaşmanın hamas’ın dâhil olmadığı bir türkiye kararı olduğunu" söyledi.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;