Ortadoğu

Türkiye Sünni aşiretleri eğitecek

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Türkiye'nin Irak'ta bazı Sünni aşiret mensuplarını eğiteceğini doğruladı. Eğitim Kuzey Irak'ta Kürt Yönetimi Bölgesi'nde yapılacak.

Konular: Ortadoğu, Türkiye

meclis'te soruları yanıtlayan milli savunma bakanı ismet yılmaz eski musul valisi esil nuceyfi'nin "türkiye'nin musul'daki bazı sünni aşiret mensuplarını eğiteceğine ilişkin sözlerini doğruladı. yılmaz, "irak'ta, kuzeyde eğitim verilecek. kuzey irak kürt yönetimi bölgesi içinde yapılacak" dedi.

ismet yılmaz, türkiye'nin hem irak ordusuna hem peşmerge'ye hem de sünnilere eğit-donat, istihbarat ve lojistik destek vereceğini çok açık şekilde belirlediklerini söyledi.

milli savunma bakanı yılmaz "bu eğitim ne zaman başlayacak? sorusunu da şöyle yanıtladı:

"peşmerge'ye başladığını biliyorsunuz. sahaya gittik, gördük; o devam ediyor. diğerlerine de en kısa zamanda... bu, tabi arz talep... bir teklif ediyorsunuz, bu teklifin de karşı taraftan kabul edilmesi lazım. 'evet' diyorlar ancak uygun yer gösterecekler, eğitim orada verilecek. 'burada değil, türkiye'de derlerse' biz buna da açığız ama yerinde eğitim vermeyi tercih ediyoruz." 

'sayı sınırı koymadık'

şu anda peşmerge'ye verilen eğit-donat kapsamındaki personel sayısının bin 500'ün üzerinde olduğunu belirten yılmaz "karşı taraf bizden talep ettiği sürece bu yardımı vereceğiz, bir sayı sınırı koymadık" dedi. 

"musul vilayet muhafızlığını belirledikten sonra mı, onlar bize 'şu kadar adam eğitmek istiyoruz' diye mi gelecekler?" sorusunu yılmaz, "her an, şu andan itibaren de başlayabilirler, yoksa bekleyebilirler de. biz kendilerine bu konuda yardım etmeye hazır olduğumuzu belirttik" diye yanıtladı.

suriye'ye yönelik eğit donat gecikti mi?

milli savunma bakanı yılmaz'a, "abd ile birlikte suriye'ye yapılan eğit-donatın biraz geciktiği ve askıya alınabileceğine ilişkin tartışmalar" hatırlatıldı:

"hayır, yok. üzerinde görüşülüyor. anlaşma bizim tarafımızdan yürürlüğe girmiştir, abd tarafında da uygun mutabakat varsa, her an başlanabilir. ortak bir operasyonla bunlar eğitilecek; ne türkiye'nin eğitimi ne abd'nin eğitimi, ortak eğitim" 

nuceyfi al jazeera'ya açıkladı

haziran 2014 tarihinde irak şam islam devleti’nin (işid) denetimine geçen irak’ın musul kentinin valisi esil nuceyfi, türkiye ile askeri alanda işbirliği yapacaklarını doğruladı. işid ilerleyişi karşısında kenti terk etmek zorunda kalan musul’un sürgündeki valisi nuceyfi, al jazeera türk’ün sorularını erbil’deki geçici karargâhından telefonla yanıtladı. nuceyfi, musul halkından 3 bin kadar aşiret mensubu gönüllünün eğitilmesi ve donatılması konusunda ankara ile anlaştıklarını söyledi.

'silah yardımı söz konusu değil' 

sürgündeki musul valisi'nin verdiği bilgiye göre, askeri eğitimin irak bölgesel kürt yönetimi denetimindeki bir bölgede verilmesi planlanıyor:

“eğitim kampında musullu eski askeri eğitmenlerin yanında türkiye’den gelecek askeri uzmanlar da olacak. eğitim programını türk subaylar yürütecek. asker adaylarını türkiye donatacak. donatımdan kasıt giyim, çadır, karargâh malzemesi vesairedir. silahlar ve cephane tamamen merkezi irak hükümetinden karşılanacak.”

güvenlik gerekçesiyle eğitimin ne zaman başlayacağı ve ne kadar süreceği konusunda bilgi vermek istemeyen nuceyfi, anlaşmanın musul'un kurtarılması için başlatılacak uluslararası koordinasyon çerçevesinde yapıldığını söyledi:

“merkezi hükümetten daha önce silah talep ettik. ancak yeterli teçhizat olmadığı için talebimiz karşılanamadı. eğit-donat talebini türkiye’ye sunan irak savunma bakanı'dır. türkiye de buna sıcak baktı. buradan çıkacak birlikler musul’un kurtarılması operasyonuna yetişecektir ve musulluların kendi şehirlerinin kurtarılmasına katılmaları çok önemlidir.”

milli savunma bakanı ismet yılmaz, nuceyfi'nin bu açıklamasının ardından bağdat ziyareti öncesi türkiye'nin desteğine ilişkin soruya "türkiye işid'e karşı koalisyonun bir üyesidir. ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir" cevabını vermişti.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;